Mavi Dalga Fethiye Körfezinden Başlayacak
Fethiye’nin projesi olan Mavi dalga projesi düzenlenen imza töreni ile resmen başlatıldı. Fethiye’den tüm yurda ve dünyaya yayılması düşünülen projenin toplantısı Yacth Boutique Otelde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman, Turizm Danışma Müdürü Güler Uymaz, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya ve resmi kurum yöneticileri, çevre örgütleri ile deniz ve turizm sektörüne hizmet eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar. İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Fethiye Şubesi, D-Marin Göcek Marina ve Seyahat Vakfı (the Travel Foundation) işbirliğiyle Mavi Dalga Sürdürülebilir Deniz Turizmi Projesi başlatıldı.
Mavi Dalga projesi; İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Fethiye Şubeleri başkanı Şaban Arıkan, D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan, Seyahat Vakfı (the Travel Foundation) bölge başkanı Naomi Mcglure tarafından imzalanan imza töreni ile başlamış oldu. Toplantının açılış konuşması D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan tarafından yapıldı. Kurumlar yaptıkları ortak açıklama ile Fethiye, Göcek ve çevresi uzun zamandır deniz turizmi olanakları ile bilinen, içerdiği koy ve marina ağı ile çeşitli türlerde tekne kullanıcıları tarafından kullanımı giderek artan bir bölge olduğunu belirtti. Deniz turizminin şu anda çevre üzerinde artan bir baskı oluşturan bir turizm türü olduğunu gelecek on yirmi yıl içerisinde büyük bir büyüme göstereceği tahmin ettiklerini dile getirdiler. Bağlama yeri ihtiyacının, Fethiye ve Göcek ‘in de dahil olduğu Muğla bölgesinde yakın gelecekte ikiye katlanacağı bölgede mevcut denizcilik uygulamalarında iyileştirmeler yapılabileceği, sürdürülebilir deniz turizmi alanında farkındalık oluşturabilecek çeşitli yeni uygulamaların hayata geçirilebileceğini ve eyleme geçilmesi durumunda, gelişen deniz turizminin yol açtığı çevresel kirlenmenin en aza indirilebileceği ümit ettiklerini belirttiler.
Projenin uzun soluklu en az üç yıl süreli bir girişim olduğunu ve hedeflerinin: Sektör ve turistler nezdinde, deniz turizmi kaynaklı denize ve çevreye verilen zararlarla ilgili farkındalığı arttırmak. Sektör çalışanlarına ve turistlere yönelik sürdürülebilir uygulamaların düzeyini arttırarak daha temiz ve çekici bir ürün turizm ürünü oluşturmak. Deniz turizminin tahmin edilen büyümesinin çevre üzerindeki etkilerini izlemek üzere yerel paydaşların içinde kapasite oluşturmak olarak özetlediler.
Haber / Foto: Erkan İLİK























