ÇOCUKLARDA BAŞ AĞRISI
Baş ağrısı erişkinler için neredeyse rutin bir şikayettir, stres ve gerginlik bile baş ağrısı nedeni olabilir. Ancak çocuğumuz baş ağrısından şikayet ediyorsa dikkate almalıyız. İnsan gövdesinde baş , bir çok organın kompleks bir ahenk ve işleyişle birlikte yer aldığı önemli bir bölümdür. Vücudumuzdaki hem sistemik problemler hem de lokal baş bölgesi hastalıkları baş ağrısına neden olabilmektedir. Ağrı sübjektif yada kişiye göre değişen bir duyudur , her kişinin ağrı eşiği farklıdır , özellikle bebek yaş grubunda ağrı da ifade edilemeyeceği için ağrı ile birlikte olan diğer vücut postürü ve hareketleri, mimikleri gibi belirtiler de bize ağrının şiddeti konusunda bilgi verebilir. Ağrıyı vücudun arıza sensörü gibi düşünebiliriz , altta yatan farklı problemler olabilir ve irdelenmesi gerekebilir . Ağrı ne yapınca geçiyor , dinlenmekle uyumakla geçiyor mu , basit bir ağrı kesici yeterli oluyor mu ? Yoksa sürekli ilaç kullanılması mı gerekiyor , ağrının şiddeti ve sıklığı artarak devam ediyor mu ?
Çocuklarda baş ağrısının en sık nedeni enfeksiyonlardır , sıklıklagrip ve nezle sırasında hatta alerji ile bile burun kanalları tıkanarak oluşan bası ve ödem ağrıya neden olabilir , basitçe burunun açılması ağrının geçmesi için de yeterli olabilir. Kapalı doku ve alanların ağrısı varsa örneğin sinüslerin ağzı yada orta kulağı havalandıran tüp tıkanmış ise yada diş kökünde minicik bası yapan bir abse gelişmiş ise baş bölgesinin gelişmiş ve yoğun sinir dokuları nedeniyle şiddetli ağrılar hissedilebilir. Bu tür ağrılar enfeksiyon yada alerjinin geçmesi ile kendiliğinden geçecektir. Ancak baş ağrısı şiddetli ve geçmiyor ise özellikle ense bölgesinde de ağrı varsa , birlikte kusma , bilinç bulanıklığı , aşırı ses ve ışık hassasiyeti ve ateş gibi ek belirtiler de varsa santral sinir sistemini ilgilendiren menenjit dahil daha ağır hastalıkların olabileceğini de düşünmeliyiz .
Çocuklarda göz ile ilgili problemler , kırma kusurları başta olmak üzere baş ağrısı ile bulgu verebilir. Özellikle okul öncesi dönemde rutin göz muayenesi önerilmektedir.
Kafa içerisinde yer kaplayan iyi yada kötü huylu kitlelerin de daha nadir de olsa baş ağrısına neden olduğunu biliyoruz , özellikle ilerleyici , geçmeyen birlikte denge bozukluğu vs gibi ek nörolojik belirtilerle seyreden baş ağrılarında ayrıntılı nörolojik muayene ile birlikte gelişmiş görüntüleme incelemelerine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Erişkinlerde daha sık akla gelmesine rağmen çoğunlukla ergen yaş grubunda olan bir çocuğumuzda şiddetli baş ağrısı periyodik dönemlerde tekrarlıyorsa , başın yarım bölgesinde daha sınırlı kalıyorsa , bulantı yada görsel işitsel ek bulgularla seyrediyorsa altta yatan başka organik bir neden bulanamamış ve aile öyküsü de veriyorsa migren türü ağrıları da düşünmeliyiz .Düşme ve çarpmaya bağlı kafa travmalarının kısa ve uzun dönemde altta müdahale gerektirecek bir neden olmasa bile baş ağrısına neden olabileceğini unutmamalıyız. Çocuklarda daha nadir de olsa tansiyon yüksekliği , uzamış açlık yada metabolik problemler sonucunda kan şekerinin düşüklüğü de baş ağrısı olarak karşımıza çıkabilir.
Baş ağrısı bir belirti ve uyarıdır , özellikle çocuklarda akut şiddetli ağrılar dışında da geçmeyen yada tekrarlayan , ilerleyen , birlikte ek nörolojik yada sistemik bulgularla seyreden bir süreç söz konusu ise daha ileri incelemelerin gerekebileceği akılda bulundurulmalıdır.
Sağlıklı günler dileklerimle , çocuklarımızın sağlığı mutluluğumuzdur.
UzmDr Selami Önder
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı