Herkese sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmesini dilerim. Bu hafta görüldüğü kişilerde el parmaklarında uyuşma ile kendini gösteren bir rahatsızlık olan guyon kanal sendromu (ulnar sinir tuzak nöropatisine) değineceğim.
GUYON KANAL SENDROMU NEDİR ,BELİRTİLERİ NELERDİR?
Guyon kanalı sendromu, ulnar sinirin el bileği düzeyinde bası altında kalması sonucunda ortaya çıkan bir dizi belirti ve bulguları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ulnar sinir dirsekten ele doğru ilerlerken el bileğinin avuç içi tarafının dışında Guyon kanalı adı verilen yaklaşık 4 cm uzunluğunda bir aralıktan geçer ve sıkışma bu tünel içinde olur.
Hastalar, sıklıkla 5. parmak ve 4. parmak yarısında uyuşma ve karıncalanmadan yakınırlar. Bunlara, kas güçsüzlüğü ve el becerilerinde kayıp şeklinde belirtiler eşlik edebilir. Dirsek düzeyi seviyesinde olan ulnar sinir sıkışmasında, bu belirtlere ek olarak, dirsekler üzerinde dururken veya dirsek kırıldığında şikâyetlerde artma ortaya çıkar. Hastalar, dirsek düzeyinde, yukarısında ve aşağısına yayılabilen ağrı ve hassasiyet tanımlayabilirler. Gece yakınmaları da ciddi derecede rahatsız edicidir. Şiddetli ve uzun süreli olgularda, tipik olarak kasların atrofisinene bağlı pençe el deformitesi gelişebilir. El bileğini fazla zorlayıcı hareketler yapanlarda, örneğin çok fazla bisiklete binenlerde sık görülür. Guyon kanalı sendromunun en sık rastlanılan belirtileri ulnar sinirin elde yayılımına uyan bölge olan küçük parmak ile yüzük parmağının yarısında uyuşma, ağrı ve duyu kaybıdır. Ayrıca eli hareket ettiren kasların büyük bir kısmına beyinden gelen motor emirleri de iletir. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde elde motor becerilerde de kayıplar olur, el kasları zayıflar ve el sakarlaşır.
GUYON KANAL SENDROMUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI NELERDİR?
Hasta eğitimi ve aktivite modifikasyonu, semptomları arttırıcı hareketlerin tekrarından kaçınılması açısından oldukça önemlidir. İlk dönemde amaç, ağrı, yüklenme ve inflamasyonun azaltılmasıdır. Dirseği istirahate almak, inflamasyonu azaltıp semptomlarda azalma sağlar. Dirsek düzeyi ulnar nöropatisi olan hastalara, splint kullanımına ek olarak, lokal steroid enjeksiyonları da tedaviye ek yarar sağlamaktadır. Altı ila 12 haftalık konservatif(ameliyatsız) tedaviye yanıt yoksa, progresif paralizi, uzun süreli lezyon varlığını gösteren klinik kanıtlar mevcutsa (kas atrofisi, pençe el) cerrahi tedavi düşünülmelidir
Ulnar sinir sıkışması ameliyatı sonrası, 10 günlük bir el istirahatinden sonra hasta normal yaşantısına devam edebilir. Ameliyattan sonra uyuşma ve karıncalanma yakınmaları birkaç haftadan aya kadar uzayabilen periyodda düzelebilir. Ameliyattan önce ciddi yakınmaları olan hastaların yakınmaları sinir hasarının boyutuna göre, bir miktarı kalıcı olarak devam edebilir.