Gürün, “40 Bin Hanenin Enerjisini Çöpten Karşılıyoruz”
Fethiye Katı Atık Depolama Tesisinin Ön işlem ve Elektrik Üretme Tesisinin açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Bizim kimseyle kavgamız olamaz. Ama bizim rantla kavgamız olur. Muğla’yı korumak için her türlü kavgayı yaparız. Her türlü baskıya rağmen biz Muğla’yı geleceğe çok düzgün ve doğru olarak taşıyoruz” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin 2028 yılına kadar atık bertarafını yapabileceği Katı Atık Depolama Tesisinin ön işlem ve Elektrik Üretme Tesisinin açılışını düzenlenen törenle gerçekleştirdi. Yaklaşık 9 bin hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek tesisin açılışına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Fethiye Belediye Başkan Adayı Alim Karaca, CHP Seydikemer Belediye Başkan Adayı İbrahim Ertürk,Fethiye Yakacık Mahalle Muhtarı Bayram Karataş, CHP Fethiye ve Seydikemer ilçe başkanları, Muğla Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Dugay, “Ekonomik Darlıklar Nedeniyle Çok Zorlandık”
Törende konuşan Yakacık Mahalle Muhtarı Bayram Karataş, tesisin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Daha sonra tesisi hakkında bilgi veren Yüklenici firma sahibi Halim Dugay, ülke ekonomisindeki değişimlerin kendilerini çok zorladığını söyledi. Tesisin çöp sahasından çok piknik alanı gibi durduğunu ve koku yaymadığını söyleyen Dugay, “Bir yılın sonunda toplam 85 Milyon TL değerinde bir yatırım yaptık. Gerçekten çok zor bir süreçti. 5 tesisi bir seneye sığdırmak, ülkemizin geçtiği ekonomik darlıklara da göz önünde bulundurursak çok yorulduk, zorlandık. Muğla’ya laik olmak için çok çabaladık” dedi.
Gürün, “40 Bin Hanenin Enerjisini Çöpten Karşılıyoruz”
Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin 2028 yılına kadar atık bertarafı ile ilgili bir sorununun kalmadığını vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Entegre atık yönetim sistemi uygulama kapsamında Fethiye Katı Düzenli Depolama Tesisin de saha içi borulama sistemi ile 2.8 Megavat kurulu gücünde bir enerji üretim tesisimiz kurulmuştur. Depolama alanlarında oluşan yılda yaklaşık 9 Milyon Metreküp metan gazının yakılarak yılda ortalama 19 Milyon 500 Bin Kilovatlık enerji elde edilecek. Bu tesis, 9 Milyon Metreküp metan gazının atmosfere salınımını engelleyecek hem de yaklaşık 9 bin hanenin bir yılık enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde enerjiye çevirmeyi sağlayacaktır. Fethiye’de yaklaşık 9 bin hanenin elektriğini üretirken il genelindeki bütün tesislerimiz 40 bin hanenin elektriğini üretiyor. 2018 Ekim ayından bu yana elektrik üreten tesisimiz bu güne kadar 2 bin 878 megavat elektrik üretti. Bu tesisimizin aynısı Ortaca, Marmaris, Menteşe ve Milas’ta kurduk ve üretimini yapıyor” ifadelerini kullandı.
Gürün, “Her Türlü Baskıya Karşı Biz Muğla’yı Geleceğe Taşıyacağız ”
Bazı kişilerin kavgadan nemalandığına işaret eden Başkan Gürün, şunları söyledi;“Bizim kimseyle kavgamız olamaz. Ama bizim rantla kavgamız olur. Muğla’yı korumak için her türlü kavgayı yaparız. Her türlü baskıya rağmenbiz Muğla’yı geleceğe çok düzgün ve doğru olarak taşımalıyız.”
Gürün, “Vahşi Çöp Depolama Alanlarını Yeşil Alan Haline Getireceğiz”
Gürün, Ölüdeniz’e yapılan arıtma tesisin çok modern olduğunu ve tesisten arıtılan su ile sebze yıkanabileceğini belirterek, Ölüdeniz’eçevreye ve denize hiçbir olumsuz etkisi olmayan uzun yıllar hizmet edecek tesisi yaptıklarını söyledi. Vahşi depolama alanlarını rehabilite edeceklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Muğla’ya Katı Atık Tesislerimizi yaparken belediyemize devir olan vahşi depolama alanlarımızı da rehabilite ediyoruz. Milas ve Bodrum Mumcuların rehabilite çalışmaları bitti. Diğer alanlardaki rehabilite çalışmaları bitince 90 futbol sahası büyüklüğündeki 640 bin metrekare alan tekrar doğaya kazandırılmış olacak. Bodrum’undan Seydikemer’e kadar bütün vahşi depolama alanlarının hepsini rehabilite edeceğiz. Çevreye hiçbir zarar vermeyecek hale getireceğiz. Çöp suları da dahil olmak üzere onları da arıtacağız. Vahşi çöp depolama alanlarını yeşil alan haline getireceğiz. Bu iddialı bir laf ama bunu Türkiye’de yapan nadir belediyelerden birisi olacağız.” şeklinde konuştu.
Başkan Gürün, “Sarnıcı Projelerin Olmazsa Olmazı Haline Getiriyoruz”
Yağmur suyunun değerlendirilmesi gerektiğine vurgulayan Gürün, şu ifadeleri kullandı;“Muğla’ya yaptığımız müzenin altında 150 tonluk yağmur suyunu depolayacak bir sarnıcımız var. O topladığımız suyu o müzenin yeşil alanını sulamada kullanacağız. Bundan sonra imar mevzuatlarında üst kararlara aykırı olmamak kaydıyla yapacağımız bir değişiklikle bütün inşaatların altında mutlak suretle yağmur suyu toplanması için ve o suyun başka şekilde kullanılması için sarnıcı projelerin olmazsa olmazı haline getiriyoruz. Buda Türkiye’de yapılan ilklerden birisi. Olur mu? Başka çare yok bunu muhakkak yapmalıyız.”
Gürün’ün konuşmasının ardından tesisin açılışı katılımcılar tarafından yapıldı. Açılışın ardından Başkan Gürün ve diğer katılımcılar tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldılar.
Haber/Foto: Hakan Çelikdemir