Ftso Bölgeye 3 Marka Kazandırıyor
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan çalışmayla Fethiye domatesi, Kuzugöbeği Mantarı ve Tavşan Yüreği zeytininin markalaşmasının önünü açacak coğrafi işaret alınması çalışmaları başladı. Fethiye domatesi, Kuzugöbeği Mantarı ve Tavşan Yüreği zeytinine coğrafi işaret alınması, ürünlerin piyasada daha rekabetçi bir konuma gelmesi açısından da büyük önem taşıyor.
Coğrafi işaret alınmasıyla birlikte, Fethiye domatesi, Kuzugöbeği Mantarı ve Tavşan Yüreği zeytininin yurtiçi ve yurtdışında tanınırlığının artması sağlanacak. Ürünlerin piyasada daha rekabetçi bir konuma gelerek daha çok tercih edilmesi sağlanacağından Fethiyeli üretici, esnaf ve ticaret erbabı da daha çok kazanacak.
Bölgesinin marka değerini arttırma yönünde vizyon belirleyen ve projeler yürüten Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, 2017 yılında coğrafi işaret konusundaki çalışmalarına ağırlık verecek. FTSO Yönetimince; Fethiye domatesi, Kuzugöbeği Mantarı ve Tavşan Yüreği zeytinine coğrafi işaret alınması için ödenek aktarılması önerisi Ocak Ayı Meclis Toplantısında oy birliğince kabul edildi.
Fethiye-Seydikemer bölgesine özgü olan domates, kuzugöbeği mantarı, tavşan yüreği zeytininin bu bölgeye özgü olduğu Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile tescillenecek. Ürünler için coğrafi işaretleri alınarak hem tanınılırlıkları arttırılacak hem de ürünlerin piyasa değeri yükselecek. Bu sayede hem bölge üreticisi hem de ürünün ticaretini yapan tüccarlar kazanacak. Coğrafi işaret için gerekli çalışma Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülecek. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Ocak ayı toplantısında, ürünlerin coğrafi işaret alınması için önerilen kaynak aktarımı oy birliğince kabul edildi.
Coğrafi işaret nedir?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere coğrafi işaret denir. Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınaî mülkiyet hakkıdır.
Coğrafi işaret tesciline neden ihtiyaç duyulur?
Coğrafi işaret tescili özellikle iki nedenle yapılır:
- Coğrafi işarete konu olan ürünün kalitesinin korunması ve bilinen özellikte üretiminin sağlanması,
- Coğrafi işarete konu olan yörede veya özellikte üretim yapanların tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanmalarının sağlanması. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite sembolü haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır. Coğrafi işaretler, ürüne dinamik pazarlama gücü katar ve doğasından gelen anonim sahiplik gücüyle bölgesel ya da toplumsal bazda ekonomik gelişme aracı vazifesi görür. Özellikle kırsal kalkınma için önemli bir araçtır. Coğrafi işaretin korumasının amaç ve faydalarından biri de, coğrafi işaret ibarelerinin, gerekli özelliklere haiz olmayan sahre ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek tüketicinin yanıltılmasına engel olunması, dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Haber/Foto Hakan Aykırı