Datça Güz Domatesini DİTAP’la Buluşturuyoruz
Ilıman iklim yapısı ile Ekim ayından Ocak ayına kadar hasat edilebilen, Datça’nın Kızlan, Emecik ve Karaköy bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen güzlük domateslerin hasadı devam ediyor.
Emecik Mahallesinde Aşkın Aydın isimli üreticinin toplamda 200 dekar alanda üretim yaptığı tarlaya ziyarette bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, işçilerle birlikte domates hasadı yaptı.
Datça’da hasadı devam eden tarlalara ziyarette bulunan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak,” Datça önemli bir turizm merkezi… Ama ciddi de bir tarım kenti. Bademiyle, zeytin ve zeytinyağıyla, erkenci patatesiyle ve tabi ki güzlük domatesiyle önemli bir tarım kenti. Şu anda 200 dekarlık bir alanda, güzlük domates ekili bir alandayız. Geçen yıllarda 2000 dekarlara çıkan üretim ne yazık ki 1000 dekarlara kadar düşmüş durumda. Gelecek yılın planlamasını iyi bir şekilde yaparak üretim alanlarının, dolayısıyla da üretimin arttırılmasına yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesini de hatırlatan Saylak; “Domates üreticimizi, badem üreticimizi, zeytin üreticimizi Dijital Tarım Pazarı ile buluşturmak istiyoruz. Tüketicimizle üreticimizi Dijital Tarım Pazarı’nda buluşturarak, ürünlerin aracısız tüketiciye sunulmasını ve üreticilere hak ettiği değerinin verilmesini istiyoruz. Bu sayede üreticimizin üretmesini istiyoruz. Bu kapsamda desteklerini esirgemeyen Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı’ya ve bizlere her fırsatta üretmeyi teşvik eden Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyorum. Sezonun bol bereketli olmasını diliyorum” dedi. Daha sonra tarım işçileriyle sohbet eden İl Müdürü Barış Saylak, tarım işçilerinin çocuklarına çeşitli hediyeler verdi.
İl Müdürü Barış Saylak, daha sonra 2 dekarlık alanda mor patates ve 1 dekarlık alanda zerdeçal üreten örnek çiftçi Mustafa Harıpçı’nın tarlasını ziyaret ederek mor patates ve zerdeçal üretimi hakkında bilgi aldı.