Uzmanlar Pire Ve Kene Konusunda Uyardı
Yaz aylarının gelmesiyle beraber sıcak ve nemli hava evcil hayvanlarının da sağlığında riskler oluşturuyor.
Sıcakların artmasıyla beraber evcil hayvanlarda en sık görülen rahatsızlıklar; pire, kene enfeksiyonları ve ısı, sıcaklık çarpmalarıdır. Evde severek beslediğimiz kedi, köpek gibi evcil hayvanların yazın bunaltıcı sıcağından korumak için dikkat edilmesi gereken hususları Veteriner Hekim Mustafa Tanır anlattı.
Yaz aylarında sıcakların ve nemin artmasıyla birlikte kedi ve köpeklerde, evcil hayvanlarda karşılaşılan ciddi problemler olduğuna dikkati çeken Veteriner Hekim Mustafa Tanır, bunların en başında da pire kene enfeksiyonları, ısı ve sıcaklık çarpmaları olduğunu söyledi. Yazın sıcaklığın ve nemin artmasıyla birlikte etrafta pire kene çoğaldığını bunların da kedilere ve köpeklere bulaştığını belirten Tanır; “Onlardan da insanlara bulaşma ihtimalleri vardır. Pire ve kenenin evcil hayvanlarda yaptığı iki tane önemli problem vardır. Bir tanesi pire alerjisi bu daha çok yaşlı ve nekahat dönemindeki hayvanlarda ciddi problemler oluşturur. Bir tanesi de insanlara bulaştırma ihtimalidir” dedi.
Son dönemlerde sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin kırım kango kanamalı ateşi hastalığı olduğunu kaydeden Tanır; “Türkiye’de daha çok orta Anadolu’da sık görülen bir hastalık ama Batı Akdeniz ve Ege’de görülmeyeceği anlamını taşımıyor. Hangi kenenin bu hastalığı taşıdığı tam olarak net değil. Gördüğümüz her hangi bir kene bu hastalığı taşıyor olabilir. O yüzden yazın sıklıkla veteriner hekimimize pire kene yönünden evcil hayvanlarımızı kontrol ettirmeliyiz. Düzenli olarak ilaçlarını, damlalarını ya da pire kene tasmasını kullanmalıyız” diye konuştu.
Evcil hayvanların yazın karşılaşacağı bir diğer sorunun da ısı çarpmaları olduğunu ifade den Tanır, özellikle saat 11.00 ile 16.00 arası evcil hayvanları dışarıya çıkarılmaması konusunda uyardı. Tanır, dışarıya çıkardığımız hayvanları eve geldiğimizde mutlaka pire, kene yönünden ve özellikle pisi pisi dediğimiz otlar yönünden kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak; “Bu otlar kendi kendine ilerleyebildiği için uzak kulaklı hayvanlarda kulaklara yerleşir ve orada kronik enfeksiyonlara neden olur. Onun dışında kedilerden ve köpeklerden insanlara bulaşan kuduz gibi birçok hastalıklar vardır. Bu nedenle veteriner hekimlere sık sık başvurulup gerekli tedbirleri almak gerekir” şeklinde konuştu.
Haber/ Foto: Hakan Çelikdemir