Seydikemer Su Ürünlerinde İyi Tarım, İyi Gelecek
Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliğinin yapmış olduğu ortak çalışma sonucunda Seydikemer’de Alabalık tesisleri “İyi Tarım Uygulaması”na geçmeye başladı.
Seydikemer Sahil Ceylan Mahallesinde faaliyet gösteren 6 tane daha alabalık üretim tesisi iyi tarım yapmak için müracaatlarını yaptı. Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında konu hakkında eğitim verdiklerini ilgili işletmelerinde bu eğitimden sonra Bakanlıkça onay almış firmalarla sözleşme imzalayarak üretime geçtiklerini, bölgeye de örnek olmaları açısından ayrıca mutlu olduklarını” dile getirdi.
Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre. Ülke genelinde yıllık alabalık üretiminin yaklaşık 100.000 ton, Muğla ilinde 20.000 ton olduğu. İl genelinde yapılan üretimin ise 9.000 tonunun Seydikemer’de üretilmesi ve yaklaşık bölgede 400 kişiye sürekli iş imkânı sağlaması bakımından çok önemli bir konumda olduklarını dile getirdiler.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı ise; “Ülkemiz tarımının alt sektörlerinden biri olan su ürünleri yetiştiriciliği, beslenmeye katkısı, hammadde ve işgücü sağlaması, kırsal kalkınmaya katkısı ve yüksek ihracat potansiyeli ile ekonomik boyutunun yanı sıra doğal kaynakların daha etkin yönetimi ve biyoçeşitliliğin muhafazası konularında da fırsatlar yaratmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği, dünyada ve ülkemizde hızla büyümesi nedeniyle beraberinde su ve çevre kirliliği, hastalıkların yayılması, balık refahı ve adil olmayan çalışma koşulları gibi konularda negatif sosyal ve çevresel etkiler bırakmaktadır. İyi Tarım Uygulamaları ile çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızın Tarımsal Desteklemelere yönelik “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğleri” gereğincede bir yetiştirici/üreticinin su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları destekleme ödemesinden faydalanabileceği miktar çipura, levrek ve alabalık türlerinin toplamı için en fazla 250.000 kilogram (250.000 kilogram dahil) ile sınırlıdır. Çipura, levrek ve alabalık türlerinde destek miktarı 25 krş/kg’dır. Destekleme ödemesi ile su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları gelişecek olup, çevresel konular, kaynakların korunması, izlenebilirlik, ürün kalitesinin geliştirilerek tesisten sofraya güvenilir ürünün sağlanması, mesleki sağlık ve güvenlik, balık refahı konuları önemli bir adım atılmıştır.” dedi.