Fethiye Emlakçılar Odası Başkanı Serdar Oğuz , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz hafta kısmi seferberlik ilan ederek askerlik yaşındaki 300 bin Rus’un orduya alınacağına dair açıklaması üzerine Fethiye ve kıyı bölgelere Rusların talebinin arttığını belirtti. Oğuz, Rusların ilk etapta kiralık konutlarda konakladıklarını belirterek, “İnşallah bir an evvel Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sona eder” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz hafta kısmi seferberlik ilan ederek askerlik yaşındaki 300 bin Rus’un orduya alınacağına dair açıklaması üzerine ülkeden kaçışlar sürüyor.Seferberlik emri ellerine ulaşmadan ülkeden ayrılmak isteyen Ruslar, aileleri ile birlikte özellikle Türkiye’de kıyı şehirlere geliyor.
“Son Günlerde Rusların Talebi İyice Arttı”
Seferberlik emrinden kaçan Rusların Fethiye’ye de aşırı derecede geldiklerini aktaran Fethiye Emlakçılar Odası Başkanı Serdar Oğuz, “Özellikle Rusya’nın seferberlik ilan etmesi sonrasında Rus vatandaşlar tarafından bölgeye olan talep arttı. Bu talep konut satışının yanında ilk etapta kiralama anlamında talep artışı yaşanıyor. Bu durum son derece normaldir. İnsanlar savaştan yana değil, barıştan yana. Bizim görüşümüzde bu düzeyde. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın bir an önce bitmesi düşüncesindeyiz. Bunun yanında olumsuz yönde seyreden Dünya ekonomisine sirayet eden olumsuzlukların ortadan kalkmasını istiyoruz. Avrupa da bir enerji krizi çıktı ve devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda enflasyonu körükleyen nedenlerden birisi. Dolayısıyla savaşın bitmesi gerekiyor. Türkiye ekonomisi de dahil, Dünya ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
“Türkiye Nüfusunun Yüzde 40’ı Kiracı”
Fethiye ve bölgesinde kiralık ve satılık konut bulmanın sıkıntı olduğunu kaydeden Oğuz, “Türkiye’de konut açığı geçmişten bugüne devam eden bir sıkıntı. Türkiye’de ev sahipliği oranı yüzde 60 civarlarında. Bu konut açığı, yabancıların gelmesiyle, yabancıların mülk sahibi olması ve savaş dolayısıyla kiralamaya yönelik gelen kişiler dolayısıyla daha da artmış durumda. Bu açığı yeni konut ve yeni imar alanlarını uygun olan bölgelerde imara açılmasıyla ve hızlı bir şekilde konut imalatı ile yapılabilir. Ancak, bu sürecin gerektiği kadar hızlı işlediğini pek göremiyoruz. Daha hızlı bir şeklide bu TOKİ hadisesinin, konut imalatının artması lazım. Bu fiyatların düşmesi ve geliri orta düzeydeki kişilerin ev sahibi olma şansı da ortadan kalkıyor” diye konuştu.
“TOKİ Konutları Projesini Doğru Buluyorum”
Oğuz açıklamasının devamında, “TOKİ Türkiye’de özellikle orta düzeydeki kişilerin konut sahibi olma konusunda hitap eden ve konut açığının ortadan kalkmasına yardımcı olan bir organizasyondur. Planlı yapılaşmayla da ilgili doğru yapıldığı zaman statik anlamda ve mimari anlamda güzel şeyler yapılabilir. Önemli olan hem estetik, hem mühendislik açısından güzel ve çevreyle de uyumlu, yaşanılabilir mekanların olması. Yani ,TOKİ konutlarını Dünya standartlarındaki kaliteli konutlara dönüştürebiliriz. Yani bu imkanlar elimizde. Minimum maliyetle sadece yaşamaya yönelik konut yapmakta Türk insanını mimari ve görsel konutlardan da mahrum etmek anlamına geliyor” ifadelerinde bulundu. Haber-Hakan AYKIRI






















