Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, iş kadını Demet Sabancı Çetindoğan’ın kurucusu olduğu, kadın girişimcilerin ve kadın üreticilerin ürünlerini dijital platformda tüketicilerle buluşturan e-ticaret sitesi, “Shopstarwomen” için tanıtım toplantısı düzenledi. Videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen lansmanda Demet Sabancı Çetindoğan dijital platform hakkında katılımcılara bilgi verdi ve Fethiyeli girişimci ve üretici kadınları “Shopstarwomen”a davet etti.
Girişimci ve üretici kadınların ürünlerini satışa sundukları, kadın elinin, emeğinin değer bulduğu Shopstarwomen dijital platformu, Fethiye Ticaret Sanayi Odası tarafından düzenlenen lansman ile tanıtıldı. Zoom üzerinden gerçekleştirilen toplantıya Demet Sabancı Çetindoğan, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve girişimci kadınlar katıldı.
Toplantının moderatörlüğünü yapan FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, Demet Sabancı Çetindoğan’a, kadın girişimcilerin önünü açan, üretici kadınları ticari hayata katan “Shopstarwomen”ı kurduğu için teşekkür etti. Toplantıının düzenlenmesine katkı veren Tatilsa-Lookbook Holiday kurucusu Murat Mallı’ya da teşekkür eden Ezgi Kullukçu, “Kadınlarımız üretiyor, ancak ürünlerini tüketiciyle buluşturmada günümüzde artık farklı mecralar devrede. Eskiden yalnızca kermeslerde, sergilerde, pazarlarda teşhir edilen ürünler artık e-ticaret siteleri ile dünyaya açılıyor. Bizler de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Kadın Girişimciler Kurulumuz ile hem bölgemizde, hem de Muğla’da kadınlara dokunan çalışmalar yapıyoruz. Muğla’da 100 yılda 100 kadın isimli bir kitap çıkartılarak ülkemize yöremizin güçlü kadınlarına yönelik bir arşiv kazandırdık.
Yine TOBB işbirliği ile gerçekleştirilen Kızkardeşim Projesi ile girişimci kadınların iş hayatında yer bulmalarına ve yükselmelerine destek olunuyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de yöreye özgü kültürel ve tarımsal ürünlerin Coğrafi işaret tescillerini alarak kırsal kalkınmada kadınlara destek olmayı hedefliyoruz.” dedi.
“KADIN GİRİŞİMLERİMİZ ROL MODEL”
Toplantının açılış konuşmasın yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bir taraftan ailelerine kol kanat gererken, fikirleriyle, girişimci kabiliyetleriyle yeni ufuklar açarak, gerek sosyal ve kültürel hayata gerekse iş hayatına yön veren üreten girişimci kadınların sayısının artmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kadınların göz nuru, el emeği ürünlerinin dijital pazarlama yolu ile tüketiciye ulaşmasını sağlayacak, ‘ShopstarWomen’nın bu anlamda ciddi bir rol üstleneceğini kaydeden Çıralı şunları söyledi:
“Kadınların sosyal hayatta ve iş yaşamında ön planda olması gerektiğini dile getiren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.
Üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve bağlı odalar olarak gençlerimizin ve kadınlarımızın üreterek iş hayatına katılmasına büyük önem veriyoruz. TOBB’un kadın girişimlerin artmasına ilişkin projeleri, il ve ilçelerde ticaret ve sanayi odaları bünyesindeki Kadın Girişimci Kurullarımız aracılığıyla yürütülüyor. Bu kurullarımız; kadın girişimcileri iş kurma ve sürdürme aşamalarında desteklerken, aynı zamanda kişisel gelişimlerine ve kariyer hedeflerine katkı sağlayacak çalışmalar yapıyor. Girişimci veya girişimci adayı kadınlarımızı, iş dünyasında lider kişilerle buluşturarak, deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamak da Kadın Girişimci Kurullarımızın bu kapsamda temel amaçları arasında yer alıyor. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da her zaman önemle vurguladığı gibi; her biri farklı başarı hikâyesi yazan Kadın Girişimcilerimiz, kadınlarımıza rol model oluyor.
Bugün, gerek rol model olarak gerekse kadın emeğine verdiği önemle kadınlarımız için çok değerli olan ülkemizin güçlü iş kadınlarından Demet Sabancı Çetindoğan ile kadın girişimcilerimizi buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.
Güçlü bir toplum için önceliğin güçlü kadın olduğu gerçeğinden hareketle düzenlenen bu tanıtım toplantımızın üreten ve ekonomiye katkı yapan tüm kadın girişimcilerimiz için verimli olması diliyorum.”
YÖRESEL ÜRÜNLERLE KÜLTÜREL PAYLAŞIMI DA SAĞLANIYOR
Toplantıda Shopstarwomen hakkında katılımcılara bilgi veren Demet Sabancı Çetindoğan, tanıtım toplantısını düzenleyen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederek, Shopstarwomen’ın Türkiye’nin birbirinden değerli yörelerine özgü değerlerle kültür paylaşım yapılan bir dijital platform olarak konumlandırdıklarını söyledi. Demet Sabancı Çetindoğan, şöyle devam etti: “Tüketim noktasında birinci sırada olan kadınlarımız neden üretim noktasında da önde olmasın dedik ve bu platformun kurduk. Ayrıca kültür alışverişi olsun hedefimiz var. Farklı şehirlerdeki farklı kültürlere ulaşabilmemizi sağlayan bu platform yöresel farklılar konusunda tüketiciye alternatifler sunuyor ve ülkemizin bu zenginliğini görmemizi de sağlayacak. Bizim en büyük özelliğimiz bu kültür paylaşımının da olması. Bölgeyi keşfet ile tur organize edilebiliyor olacağız. Shopstarwomen en büyük farkı, kadın üreticilerimizi üretim yerlerinde ziyaret edeceğimiz kültürel seyahatlerin de yer alması olacak. Mesela zeytin toplama hasat zamanı, lavanta toplama dönemlerine seyahat organize etmek istiyoruz. Yurtdışına da açılmayı hedefliyoruz. Böylece hem iç hem de dış turizmi teşvik etmiş olacağız. Shopstarwomen, Türk kadın üreticilerin ülke genelindeki tüketicilerle buluşmasına, farklı yörelere ait ürünlerin ve özelliklerin tanıtımına ve yabancı ziyaretçilerin Türkiye hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olacak.”
2 ayda 35 ilde 6 bin ürünü geçti. Shopstarwomen’ın gıda, yöresel ürünler, ev-yaşam, aksesuar, gibi 8 farklı kategoride hizmet verdiğini belirten Demet Sabancı Çetindoğan, 18 Kasım 2020 tarihinde hizmete açılan platformumuz hızla büyüyor. 2 ayda 35 ilden farklı ürünlerin içinde olduğu 6 bin ürünü geçtik. Her geçen gün yeni ürünlerimiz devreye geriyor. Daha yolun çok başındayız. Bir yıl sonra eminim çok daha büyük bir platform olacağız. Üretici ve girişimci kadınlar için sitede yar almanın çok kolay olduğunu vurgulayan Demet Sabancı Çetindoğan, “Bizim depomuz yok, direkt üreticiden tüketiciye gidiyor. Üreticiden tüketiciye gitmesi kısa olduğu için böyle bir yöntem tercih ettik. Bu süreçte kadınların ürettiklerinin daha doğal olduğunu gözlemledim. Özellikle gıdalarda daha doğal daha katkısız ürünler var. Zeytin, peynirler ve tereyağında kadın elinin değdiği çok belli.” şeklinde konuştu. Daha sonra katılımcıların sorularını cevaplandıran Demet Sabancı Çetindoğan, sitede yer almak için vergi mükellefi olmaya gerek olmadığını belirterek, “Yılda 30 bin TL’ye kadar satışı olan kadın üreticilerimiz vergiden muaf. Bu belge ile gelen kadın üreticilerimiz sitede kolayca yer alabiliyor. Yine bulundukları yerde kooperatif varsa o kooperatifler aracılığıyla da yer alabiliyorlar. Sitemizden toplu alımlar var. Dernek ve STK’lara özel indirimimiz var. Talep eden otellere de indirim sağlayabiliriz.” dedi. Toplantıda daha sonra Shopstarwomen bünyesinde illerde kadın kooperatifleri ile işbirliğini içeren kısa videolar izlendi. (HABER MERKEZİ)