Fethiye Kadın Meclisi üyeleri 17 Kasım Dünya Prematüre (erken doğan) gününde prematüre bebeği olan aileleri, onlara hizmet veren sağlık personeline destek olmak üzere bir araya geldiler. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Yüksekokulu Ögr. Gör. ve Fethiye Kadın Meclisi başkanı Deniz Şarlak konuşmasında : “Yıllık doğum oranlarının yüksek olması nedeniyle Türkiye’de prematüre doğanların sayısı oldukça fazladır. Ülkemizde yılda 150.000 bebek erken doğuyor; bunların da 50.000 kadarı 1.000 gramın altında. 17 Kasım işte bu bebeklerin yaşam savaşlarının konu edildiği bir gün: DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ. Bugün neyi kutlayalım? Bu bebekleri yaşatan prematüre ünitelerinde çalışan doktorları, hemşireleri ve destek personelini kutlayalım. Onların savaşında birlikte olan sevgili ailelerini kutlayalım. Anne karnındaki gelişim sürecini bebeğe veya anneye bağlı nedenlerle tamamlayamayan miniciklerin dünyaya gelişi… doğduklarında çok küçükler, çoğu bir kilo bile değil. Akciğerleri o kadar küçük ki çok özel solunum makineleriyle bizim aldığımız bir nefesin yüzde biri kadar havayla solutuluyorlar. Dolaşım sistemleri o kadar zayıf ki tansiyonları bile alınamıyor. Bağışıklık düzenleri o kadar gelişmemiş ki yetişkinlerin hastalanamayacağı mikropları kolaylıkla kapıveriyorlar. Beyin damarları o kadar hassas ki beyin kanaması geçirebiliyorlar. Yani HER DOĞUM GÜZEL DEĞİL, hele zamanından önce gerçekleşirse. İşte BU NEDENLE PREMATÜRENİN DOĞUMU BU GÜNE KADAR KUTLANAMIYORDU.
ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ…
- Erken doğumların önlenmesi ve televizyon, billbordlar, dergiler, internet aracılığıyla toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor.
- Ülkemizdeki tüm yenidoğan yataklarının ETKİN bir şekilde kullanılması gerekiyor
- Prematüre sonuçlarının kayda alınarak bakım süreçlerinde düzeltmelerin yapılması gerekiyor
- Çalışan prematüre annelerin ücretli ve ücretsiz izin sürelerinin uzatılması gerekiyor
- Prematüreliğin KRONİK bir sorun olduğunun anlatılması gerekiyor. Gelişim takip merkezlerinin kurulması, prematürelerin bu merkezlerde takip altına alınmaları ve ailelerinin eğitilmesi gerekiyor.(FG)






















