Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim Kurumları Otizmin Farkında
Otizm, 2,5 yaşından önce başlamaktadır. Otizmin temel belirtileri, insanlarla ilişki kurmada başarısızlık, otistik yalnızlık, iletişim sorunları, dil öğrenmede başarısızlık, konuşma başarısızlığı kısacası çevreyi aynı tutma konusunda obsesif istekler olarak tanımlanır. Otizmde dil ve iletişim becerileri gelişim alanlarında yaşanılan problemler diğer alanlara göre çok daha ciddi boyuttadır ve bu da sosyal gelişimlerine olumsuz yönde etki etmektedir. Otizm, belirtilerin çok çeşitli olması ve şiddetindeki değişiklikler nedeni ile geniş bir yelpaze bozukluğudur.
Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon kurumları, öğrencilerin bireysel özellikleri ve gereksinimlerine göre yeni hedef davranışlar geliştirerek verdiği eğitimin kalitesini arttırma üzerine çalışmaktadır. Otizmli öğrencilerle dil ve konuşma, iletişim ve kas becerilerini geliştirme üzerine çeşitli çalışmalar yapan Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon kurumları, bireysel eğitimlerin yanı sıra verdiği grup eğitimleriyle de başarı merdivenlerini hızla tırmanmaktadır. Grup eğitimlerinde otizmli çocukların sosyal becerilerini geliştirmek adına normal çocukların oynadıkları oyun ortamlarını kurarak, akranlarıyla paylaşımlarda bulunmalarını ve akranlarıyla bütünleşmelerini sağlamak adına çalışmalar yapılmaktadır. Bu kazanımların yanı sıra otizmli öğrencilerle onların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak beceriler ve kendi kendilerine yetebilme duygusuna sahip olmaları için öz bakım becerileri üzerine de çalışılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon kurumları, otizmli çocuklar üzerinde sporun olumlu etkisinden faydalanmak ve otizmli çocukların fiziksel ve davranışsal gelişimlerine, psikomotor becerilerine ve vücut kontrollerini sağlamaya katkıda bulunmak adına çeşitli sportif faaliyetler de yapılmaktadır.
Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim Kurumları psikoloğu Burcu KAHRAMAN ‘’2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’’ için şu açıklamalarda bulundu: ‘’ Otizmi bir hastalık olarak etiketlemek, otizmli bireyin engelini ya da özrünü bir kabahat, kusur ya da eksiklik olarak algılamak, otizmli bireyin davranışlarına bakarak onu tehlikeli, saldırgan, güvenilmez birisi olarak damgalamak onları toplum tarafından dışlanmaya, dolayısıyla yalnızlığa itmeye neden olmaktadır. İnsanları nasıl, fiziksel, duygusal ve kişisel olarak birbirinden farklı olarak algılayıp kabul edebiliyorsak aynı şekilde otizmli çocuklarımızın da bazı gelişim özellikleri doğrultusunda farklılıklarını algılamalı ve toplumda var olan önyargıları aşmalıyız. Otizmli bireylerin toplum tarafından kabullenilmesi, onların çevreyle iletişim kurmasını kolaylaştırır ve bu sayede bağımsız davranışlar geliştirip hayatlarını daha kolay bir hale getirebilirler. Otizmli bir çocuğa sahip olan ebeveynler de, durumu kabullenmek, otizme yönelik olumlu bir bakış açısı geliştirmek için psikososyal destek almalıdır. Biz bu konuda onlara her türlü desteği vermeye hazırız. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız.’’ dedi.
Özel Nursel özel eğitim kurumları etkinlik sorumlusu Ezel DEMİRBAŞ ise ‘’ kurumlarımızda otizmli öğrencilerimize yönelik olarak bireysel ve grup eğitimlerimizin yanında sürekli olarak sportif ve sosyal faaliyetlerle de eğitimlerini ve iletişimlerini destekliyoruz öğrencilerimizin. Bu faaliyetlerimizi dans, folklor, resim kursu, psikososyal faaliyetler olarak sayabiliriz. Türkiye de yaşıtları haftada 30 saat, farklı gelişim gösterdikleri için daha çok eğitime ihtiyacı olan otizmli çocuklarımıza haftada 2 saatlik destek eğitimi veren sistemin değişmesi dileklerimizle.’’ Dedi.
Haber / Foto:Gülyüz Yurdagül Sırt – Bahadır Konuk



























