Ölüdeniz Rotary Kulübü Etkinliklere Devam Ediyor
Ölüdeniz Rotary Kulübü her hafta farklı bir etkinlik düzenleyerek üyelerine faydalı olmaya devam ediyor. Ölüdeniz Rotary Kulübü’nün bu haftaki olağan toplantısının konuğu Emekli Hakim Suna Kumyol idi.
Ölüdeniz Rotary Kulübü’nün üyeleri Emekli Hâkim Suna Kumyol’un gerçekleştirdiği Anayasa Değişikliği sunumunu ilgiyle dinledi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şubesi uyesi Emekli Hâkim Suna Kumyol sunumunda; “Başta terör olmak üzere; ekonomik sıkıntılar, iç ve dış politikadaki başarısızlıklar, eğitim, kadın şiddet gibi sorunlarımız varken yeni bir anayasa için ısrar anlamak mümkün değildir. Soruyoruz…
Yeni anayasa veya anayasaya değişiklik hangi sorunumuzu çözecektir?
Sorun anayasada değil, anayasa değişikliği hangi sorunumuzu çözecektir?
Sorun anayasada değil, anayasanın uygulanmamasındadır.
Amaç, darbe anayasası dedikleri bu anayasayı düzeltmek değil, Türkiye cumhuriyetinin temel taşlarını sökmek, toplumu bölmek, ülkeyi parçalamaktır.
T.C. Anayasası Şöyle Der;
Madde1- Türkiye devleti bir cumhuriyettir.
Madde2- Türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayana, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
Madde3-Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşıdır”. Başkenti Ankara’dır.
Anayasanın değiştirilemez bu ilk üç maddesinin virgülüne bile dokunulmasına izin vermeyeceğiz.
Türk vatandaşlığı statümüz, ülkemizde egemenlik ve dünyada bağımsızlık hakkının Türk milletine ait olmasının doğrudan ve zorunlu sonucudur. Bu statü aynı zamanda, birey olarak devletle ilişkilerimizin nasıl düzenleneceğini gösteren bir yapı taşıdır.
Anayasa’nın 66. Maddesinde yer alan Türk vatandaşlığının kaldırılması, anayasanın 6. Maddesini yani Türk milletinin Egemenliğin hakkında ortadan kaldırır. Bu ise anayasanın değiştirilemez maddeleri arasında yer alan 3. Maddesinin “Türkiye Devleti… Milleti İle Bölünmez Bir Bütündür” hükmünün içini boşaltmak demektir.
İktidarın yeni anayasa ile hedeflediği “etnik vatandaşlık” ve fedakârlık yapı özlemleri, ulus ve üniter devletin sonunu getirerek bölmeye neden olur. Bu anlayış, toplumu bölmeyi hedeflemektedir. Toplumsal bütünleşmeyi olanaksız hale getirir. Etnik vatandaşlık, her iki durumda da, yurttaşların eşitliğine ve özgürlüğüne yönelik büyük bir tehdittir.
Ayrıca; Cumhuriyet devrimlerinin, devrim yasalarının anayasadan çıkarılarak laik hukuk devletinin sonunun getirilmesini asla kabul etmiyoruz.
AKP’nin ve cumhurbaşkanın yeni anayasa gerekçesi olarak ilan ettiği “Başkanlık Rejimi” talebi de, diğer konular gibi, özellikleri ve niteliği açıkça dile getirilmeyen kapalı ve karanlık başlıklardan biridir.
100 Yılı aşkın parlamenter sistem tecrübesi olan ülkemizde; teokratik, otoriter başkanlık sistemi taleplerine izin vermeyeceğiz
Yeni Anayasacılık, hiçbir egemen ve bağımsız bir devletin kabul edemeyeceği ölçüde, AB ve ABD merkezlerinden yönlendirilmektedir.
Bu meclisin yasal ve anayasal olarak yeni bir anayasa yapmaya yetkisi yoktur.
Milletvekillerinin, sadetle bağlı kalacaklarına dair üzerine yemin ettikleri anayasayı haksız ve hukuksuz bir şekilde değiştirmeye çalışmaları kabul edilemez, görüşmeler meşru değildir.”ifadelerini kullandı.
Ölüdeniz Rotary Kulübü adına konuşan Zerrin Güven ise; ” Suna Kumyol hanımefendiye kıymetli açıklama ve bilgilendirmeleri için teşekkür ederiz.”dedi. Haber/Foto Gülyüz Yurdagül Sırt

























