Ftso Üyeleri Yeni Kanun Hakkında Bilgilendirildi
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun vergi borçları ile ilgili getirdiği yeni düzenlemeler hakkında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin bilgilendirilmesi amacıyla Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı ve Fethiye Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün katılımları ile bir toplantı düzenlendi. 3 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’da FTSO Likya salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına üyelerimiz ve muhasebeciler ilgi gösterdi. Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Cenk Canal tarafından yapılan sunumda ilgili kanunun kapsamı hakkında bilgi verildi.
Üyelerinin yenilenen mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olması amacıyla eğitim ve seminerler düzenleyen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun vergi borçları ile ilgili getirdiği yeni düzenlemelerin üyeleri tarafından bilinmesi ve üyelerinin faydalanması amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. FTSO Likya Salonunda düzenlenen toplantıya Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, FTSO üyeleri, serbest mali müşavirler ve çalışanları katıldı. Kanun hakkında Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Cenk Canal tarafından bilgi verildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, “6736 sayılı Kanununla çok önemli yasal değişiklik oluştu. Bu yasa değişikliği ile il özel idaresinin alacakları, vergi dairesi alacakları, belediye alacakları, meslek kuruluşları alacaklarına dair yeniden bir yapılandırma, af kanunu getirildi. Hepimizi çok yakından ilgilendiren kanun hakkında bilgilendirmek üzere bu toplantıyı düzenledik. Umarız bu kanundan üyelerimiz yeterince faydalanır. Desteklerinden ötürü Muğla Vergi Dairesi Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Vergi mükelleflerinin bu kanundan mutlaka yararlanması gerektiğini ifade eden Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar da “Size bu yapılandırma yasasını çok iyi şekilde değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Her yönü ile çok geniş, mükellefin her durumunu dikkate alan kanun olarak görüyorum. Her aşamasını bir şekilde değerlendirmekte yarar var. Yasa sadece vergi borcu olan mükellefler için değil; stokta sıkıntısı olandan matrah artırımına kadar geleceğe dönük ve kapsamı geniş bir kanun olduğu için biz paydaşlarımız olan sizlere bu kanunu çok iyi yorumlamanızı ve yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.”ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Cenk Canal tarafından sunum yapılarak kanunun kapsamı, yararlanmak isteyen mükellefler için sunduğu avantajlar ve başvuru koşulları hakkında bilgi verildi. 30 Haziran 2016 tarihinden önceki alacakların kanun kapsamında olduğunun altını çizen Cenk Canal, alacaklardan gecikme faizi alınmayacağını, TÜİK’in belirlediği oranda Yİ-ÜFE alınacağını söyledi. Canal, borçların tek seferde ödenmesi durumda da Yİ-ÜFE’nin yarısının alınacağını belirtti.
Usulsüzlük kapsamına giren cezalarında kanun kapsamında olduğunu kaydeden Canal, evrakta sahtecilik suçlarının ise kanun kapsamında olmadığını söyledi.
Yapılandırma sonrası ödemelerin 6, 9, 12, 18 ay olmak üzere taksitlendirilebileceğini kaydeden Cenk Canal, taksit sayısı düşürme işleminin yapılabildiği ancak sonrasında taksit sayısı artırımının yapılamadığını da sözlerine ekledi.
Haber/Foto Hakan Çelikdemir