Fethiye’de Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri Devam Ediyor: Domateslerden Numune Alındı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ülke genelinde yürütülen 2025 Yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı kapsamında Fethiye’de de denetim ve numune alma çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu çerçevede, Karaçulha ve Eldirek Mahalleleri‘nde üretimi yapılan domateslerden numuneler alındı.
Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yürütülen çalışmalarda, özellikle yaş sebze ve meyve üretiminin yoğun olduğu bölgelerde, pestisit kalıntısı açısından risk oluşturabilecek ürünler yerinde inceleniyor. Karaçulha ve Eldirek mahallelerinde yapılan saha çalışmalarında, örtü altı ve açık alanlarda yetiştirilen domateslerden uygun yöntemlerle numuneler alınarak analiz için yetkili laboratuvara gönderildi.


Yapılan denetimlerde, çiftçilere zirai mücadele yöntemleri, bitki koruma ürünlerinin ruhsatlı ve izne tabi kullanımı, ilaçlama sonrası hasat süresi (karantina süresi), etiket ve doz bilgilerine uyulması konularında da bilgilendirme yapıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, insan sağlığının korunması, tüketicilere güvenilir gıdanın ulaştırılması ve ihracat potansiyelinin sürdürülebilirliği açısından bu denetimlerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Denetim sonuçlarının analiz süreci tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Pestisit denetimlerinin sezon boyunca belirli aralıklarla süreceği ve üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının da devam edeceği ifade edildi.





















