Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen hünnabın, Fethiye ve Seydikemer’de yetiştiriciliği her geçen gün gelişiyor.
Hünnap üretiminde Türkiye’nin önde gelen bölgeleri arasında yer alan Fethiye ve Seydikemer’de hasat süreci başladı. Yaklaşık 13 yıldır bölgemizde bu meyvenin üretiminin yapıldığı belirtildi. Hünnap yetiştiriciliği yapan Yafes Yalçın, Fethiye’ye bağlı Nif ile Seydikemer’in Bağlıağaç ve Arsa mahallelerinde üretimin yoğun olduğunu söyledi.
Bölgede üretiminin her geçen gün arttığını dile getiren Nevzat Poyraz da sağlık ve şifa deposu hünnap meyvesini sofralarından eksik etmediklerini kaydetti. Toptan satışı 7-8 TL arası olan hünnap, semt pazarlarında kilosu 20 TL civarında satılıyor. Bir ağacın ortalama 20-50 kilogram meyve verdiği öğrenildi.
Konuyla ilgili açıklama üretici yapan Yafes Yalçın, “Bir-bir buçuk ay içinde hünnap meyvesi tüketilmelidir. Depolama ömrü kısadır. Üretimi artırarak bölgemizi hünnap yetiştirme cenneti yapmak istiyoruz. Böylelikle ekonomimize ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz. Hünnap meyvesi ile ilgili 13 yıllık bir çalışmam var. Şu anda ağaçlarımızın meyve tutumundan çok memnunuz. Toptan satışında kilo fiyatı 7-8 TL, semt pazarlarında ise kilosu 20 TL civarında satılıyor” ifadelerini kullandı.
Üreticilerden Nevzat Poyraz açıklamasında, “Pandemi döneminde güçlü bir bağışıklık sistemi çok önemli… Herkesin hünnap tüketmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
Hünnap Meyvesi Nedir?
Hünnap bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan güzel mi güzel, dikenli bir ağaç türüdür. Doğal yaşam şartları içinde kendiliğinden de oluşabilen yani yabanıl şekli olduğu gibi kültüre alınmış, bizzat yetiştiriciliği yapılan şekli de vardır.
Anavatanı Güneydoğu Asya olan hinabi yani diğer adıyla hünnap; Çin ve Japonya gibi ülkelerde de sıklıkla tüketilmektedir. Ortalama ağaçtan 15-30 kilo verim alınıyor. Bu miktara çeşide göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin, iri çeşit bir hünnapta 20-50 kilo alınabiliyor. Hünnap kendine verimlidir. Tozlayıcısı olmayan bir ağaçtır. Hünnap meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi kurutularak yemiş olarak da tüketilebilir. Meyveleri çok lezzetli olup besin değerleri de oldukça iyidir. Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılabilir. Kurutulan hünnap meyveleri uzun süre saklanarak muhafaza edilebilmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşmaktadır. İlaçlama yapmadan kolayca yetiştirilebilir. Orman ağacı olarak nitelenen hünnap, erozyon kontrolü için ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılmaktadır
Hünnap Nasıl Kullanılır?
Yaş meyvesi kullanılabilir. Kurutularak kuru meyvesi çerez olarak tüketilebilir. Çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir. Reçeli yapılarak kullanılabilir.
Hünnap Meyvesinin Faydaları
Ülkemizde hünnap meyvesi alternatif tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Sıfır kalori olması itibariyle, C vitamini kaynağı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi nedeniyle “doktor hünnap” adını almıştır. Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, idrar yolu hastalıkları, kolesterol, damar hastalıkları ve kan temizleyici olarak alternatif tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Hünnap meyvesini bu kadar sağlıklı yapan şey, belki de içerdiği C vitaminidir. C vitamini vücuttaki serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır.