Fethiye Emlakçılar Derneğinin düzenlemiş olduğu sektör değerlendirme toplantıları devam ediyor. Seçim süreci nedeniyle ara verilen sektör değerlendirme toplantıları tekrar başladı. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz organizesinde gerçekleşen sektör değerlendirme toplantısının altıncısı Vartur Emlak firması ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda emlak sektöründeki durgunluk konuşuldu.
“SON 10 YIL İÇERSİNDE EN DURGUN ZAMANLARI YAŞIYORUZ”
Vartur Emlak firmasından gayrimenkul danışmanı Özlem Irmak açıklamasında “yaklaşık 11 yıldır gayrimenkul danışmanı olarak sektörün içersindeyim. Vartur Emlak kurulunda çalışıyorum. Kurumsal bir firmayız. Fethiye’nin önde gelen emlak kuruluşlarından birisiyiz. Ekibimiz deneyimli ve tecrübeli kişilerden oluşuyor. Şu an için emlak piyasasını değerlendirdiğimizde son 10 yıl içersinde en durgun zamanları yaşıyoruz. Döviz kurlarının ve faizlerinin yükselişi, banka kredilerinin kısıtlılığı ve ekonomik durgunluktan dolayı genel anlamda gayrimenkul satışlarında büyük bir azalma var. Bu bütün piyasayı olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Aynı şekilde kiralamalarda da bir düşüş yaşanmakta. Daha önce Rus vatandaşların gelmesiyle ev ve konut kiraları artmıştı. Yerli vatandaşlarımız için kiralar hala çok yüksek bir seviyede. Fakat şu anda kiralarda da bir düşüş var ve elimizde eşyalı kiracı bekleyen konutlar bulunmaktadır” dedi. Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Özlem Irmak “yaşadığımız sıkıntılardan ve piyasayı etkileyen konulardan biriside; piyasa fiyatlarını belirleyemiyoruz. Çünkü sanal ortamda o kadar afaki rakamlar dolaşıyor ki; gerçek rakamı bir türlü bulamıyoruz. Örneğin bir müşterim beni çağırdığında 3+1 evim var ne kadar eder ? dediğinde; piyasaya göre edecek rakamını söylüyoruz. Fakat o şunu söyledi veya komşum bunu söyledi şeklinde kafa karıştırıcı rakamlar müşterilerimizi çok etkiliyor. İnsanların hayali müşterileri var. Bu hayali müşterilere göre fiyatlar belirleniyor. Evimi İngilizler alır, Ruslar alır şeklindeki ifadeler neticesinde fiyatlar artıyor. Evimi 3’e vermem, 5’e satılır şeklinde düşünen çok. Bu durumlarda işlerimiz etkiliyor. Müşteri başka bölgelere yöneliyor. Şişme artışlarından dolayı da durgunluk yaşamaktayız. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de; Emlakçılık işi ile uğraşan belgesiz ve kayıtsız kişiler genellikle piyasayı çok karıştırıyor. Bu kişiler müşterinin de kafasını çok karıştırıyor. Müşterilerimiz siz bu fiyattan satamayacaksanız, satacak kişiler var diyorlar ve fiyatlarda şişmeler yaşanıyor. Bu da piyasayı olumsuz etkileyen nedenlerden birisi olmaktadır. Dolayısıyla işler zorlaşıyor ve çember daralıyor. Eskiden pasta çok büyüktü. Şimdi öyle değil. Emlakçı olmayan kişilerde pastadan pay almaya çalıştığı için dilimlere ayırmak artık çok zorlaştı” dedi.
“SATMAK İÇİN OLMAYACAK RAKAMLAR VERİYORLAR”
Vartur Emlak firmasından gayrimenkul danışmanı Hüseyin Karadağ’da açıklamasında “yaklaşık 14 yıldır bu meslekteyim. Vartur’da çalışıyorum. Ayakçı emlakçı dediğimiz kişiler piyasayı karıştırıyor. Satmak için olmayacak rakamlar veriyorlar. 3-4 aydır da işler çok kötü. Döviz kurlarının ve faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle durgunluk yaşamaktayız” dedi.
“DOLAR ALANLAR DOLARIN BELİRLİ BİR SEVİYEYE GELMESİNİ VE KURUN OTURMASINI BEKLİYOR”
Limapol Gayrimenkul firması sahibi Mustafa Büyükteke’de açıklamasında “Serdar başkanımızın davetiyle Fethiyeli emlakçılar olarak bir araya geldik ve değerlendirmelerde bulunuyoruz. Emlak piyasasının geldiği noktayı ve neler yapabiliriz konularını görüşüyoruz. Benim gördüğüm kadarıyla; seçimden önce herkes dolarını aldı. Dolar alanlar doların belirli bir seviyeye gelmesini ve kurun oturmasını bekliyor. Doları bozmak istemiyorlar. Bu nedenle de emlak piyasasında durgunluk yaşanmakta. Ne zaman dolar insanların kafasındaki rakama gelecek. O zaman doları bozduracaklar ve gayrimenkul almayı düşünecekler. Şu anda gayrimenkul satışları durgun gidiyor.
“İL OLMA DURUMU BÖLGEMİZDE EMLAK PİYASASINI HAREKETLENDİRİR”
Büyükkoca Emlakçılık firması sahibi Mehmet Büyü,koca’da açıklamasında “yaklaşık 45 yıldır bu sektörün içersindeyim. 2000’li yıllara kadar hem inşaatçılık hem de emlakçılık yaptım. 2000 yılından sonrada emlakçılık sektöründe yoğunlaştım. Emlak sektörü her zaman bir durgunluğa girer ve bir dönem sonrada açılır. Şu ana bu durgunluk içersindeyiz. Dolar, altın ve faiz döngüsü gündemde. Bu sirkülasyon bozulmadıkça emlak sektörü de durgun gider. Yinede alım satı işi oluyor. Parası olanlar gayrimenkul alıyor fakat bizim düşünmemiz gereken konut ihtiyacı olup ta yeterli parası olmayanlar. Alım gücünün her geçen gün azalması. Asıl düşünmemiz gereken konu bu olmalıdır. Onlar nasıl alacaklar. Dolar, altın ve faiz yükseliyor ama her şey gibi gayrimenkul fiyatları da yükseliyor. Şu anki döngü bence siyasi olmaktadır. Hükümet piyasalara bir güven getirecek ki; sirkülasyon devam edecek. Bir de Fethiye’nin il olma durumu var. Bence il olma durumu bölgemizde emlak piyasasını hareketlendirir. Bu durgunluk böyle kalmaz. Fiyatlarda daha da yükselişe geçecek. Bence gayrimenkulü olmayan bir an önce kendilerine bir yer alsınlar. İl olma durumundan dolayı da her şey artar. Elinde doları ve altını olanlar bence bozdurup daire veya arazi alsınlar, derim. Gayrimenkul her zaman kazandırır. Bunu gördük ve yaşadık” dedi.
“BİRAZ ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR”
Köşk İnşaat Taahhüt ve Emlak firması sahibi Zeki Kula açıklamasında “herkes döviz aldı. Dövizde fiyatlar oturduktan sonra da emlak piyasasının hareketleneceğini düşünüyoruz. Biraz zamana ihtiyacımız var. Emlak sektörü biraz zayıf” dedi.
“HERKESE SABIRLA BEKLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM”
Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Fethiye Emlakçılar Derneği eski başkanı ve Vartur Emlak firması sahibi Şeref Varlı’da açıklamasında “Fethiye Emlakçılar derneğinin rutin olarak düzenlemiş olduğu emlak değerlendirme toplantısına ev sahipliği yapmaktayız. Ben Vartur Emlak firmasının sahibiyim. Resmi olarak 1987 yılında emlakçılık işine başladık. 42 yıldır Fethiye’de ticaret yapıyorum. Vartur Emlak firmasının merkez ofisi Fethiye’de, İstanbul’da ve Dubai’de ofislerimiz var. Toplamda 75 kişilik bir ekibimiz var. Yalnız Fethiye bölgesine bağlı olarak çalışmamaktayız. Arkadaşlarımızın değerlendirmelerine katılıyorum. Evet, bu günler zor günler. Bir seçim dönemi yaşadık. Seçim sürecinde dövizin yükselişi beklentisi ve piyasaların belirsizliği nedeniyle döviz ve altına yönelim oldu, emlak alımları azaldı. Önümüzde bir bayram ve turizm dönemi var. Piyasalar yavaş yavaş hareketlenecektir. Sakin günleri geride bırakacağız. Biz uzun yıllardır iş piyasalarında çalıştığımız için eskiden çok daha zor günler yaşamıştık. Bu durumun geçici olduğunu öngörüyorum. 1994 yılında 1 Nisan kararlarını yaşadık. O yıllar otomobil bayisiydim, bir gecede kapıya kilit vurduk. Bir gecede döviz üçe katladı. Şimdi 30, 40 kuruş döviz artıyor. Yeni nesil arkadaşlarımız heyecan yapıyor. Bunlar olacaktır, normal karşılıyorum. 2001 dönemini de hatırlarsınız; gecelik faiz % 7500, akıllara zarar. Yani köylü matematiği yapmak gerekirse; gecelik % 7500 faizi 365 güne bölerseniz, 100 bin TL. borç alacaksınız sabah ise borcun 120 bin TL. olacak. Böyle çılgın bir ekonomi dönem yaşadık. Yani bu günlerde yaşanan döviz hareketlerini çok normal ve makul görüyorum. Piyasalar açılacaktır. Yeni bir hükümet kuruldu. Yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası müdürü geldi. Ekonomik bir program yapılacaktır. Yakın zamanda da açıklanacak. Döviz hareketliliği devam edecek ve belli bir zamandan sonra duracaktır. Bizler bir gecede gördük dövizin 3 takla attığını, yani 3 kere fakirleştik. Bunları yaşadık. Geçmişte bu deneyimleri yaşamış bir kişi olarak herkese sabırla beklemesini tavsiye ediyorum” dedi.
“KAÇAK OLARAK ÇALIŞAN KİŞİLERİ SAVCILIĞA TAŞIYORUZ”
Toplantıya katılımdan dolayı teşekkür eden Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz’da konuşmasında “Öncelikle Şeref başkanıma bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için çok teşekkür ediyorum. Derneğimiz kaçak ve belgesiz bir şekilde emlakçılık yapan kişilerle mücadelesine devam ediyor. Bu kişilerle ilgili şikayetler var. Bu konu ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Derneğimizin avukatına yetkiyi verdik. Bu kaçak çalışan kişileri savcılığa taşıyacak. Bunu buradan belirtmek isterim. Özellikle şehrimize gelen bazı Rusların kaçak çalışmalarını tespit ettik. Kısa zaman içersinde konu hukuka taşınacak” dedi.
“GAYRİMENKULE YATIRIM YAPANLAR KAZANMAYA DEVAM EDECEKLERDİR”
Açıklamasına devam eden Serdar Oğuz “Emlak piyasasındaki fiyat yükselişi ve hareketlilik pandemi döneminde başladı. Dünya yeni bir sürece girdi. Bu sürecin ekonomiye olan etkileri hala sürüyor. Ülkemizde 11 ilimizi etkileyen çok büyük bir deprem oldu. Depremin sadece can değil ekonomik olarak ta kayıpları yaşamaktayız. Deprem beklentisi ve tehlikesi var. Deprem sadece emlak sektörü olarak değil ülke ekonomisi açısından da çok büyük riskler ifade etmektedir. Covid ile birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada üretimde bir düşme dönemi yani azalma dönemi yaşanmaya başladı. Üretimde olduğu gibi tüketimde de bir düşme yaşandı. Covid sonrasında tüketim normale döndü fakat üretim normale dönemedi. Üretim zincirindeki aksaklıklar devam ediyor ve arz yönünde olumsuzlar yaşamaktayız. Arz tarafında yaşanan yetersizlik nedeniyle dünyada ve ülkemizde büyük bir enflasyon artışı yaşamaktayız. Bu sürece dünya genelinde para arzındaki artışta ilave olunca enflasyon beklenenden çok daha fazla oldu. Enflasyon Amerika’da yüzde birken, sekize yükseldi. Türkiye’de ise enflasyon % 15-20 aralığından, % 100’lere çıktı. Türkiye’de halkımız enflasyona karşı korunmak için ilk yaptığı iş ev ve arazi almaktır. Nitekim de öyle oldu. Gayrimenkule yatırım yapan her zaman kazanır. Kazandı da. Bundan sonra da gayrimenkule yatırım yapanlar kazanmaya devam edeceklerdir. Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için riskler var. Şubat ayında yaşadığımız deprem de büyük kayıplar oldu. Riskleri iyi yönetmek lazım. Seçim süreci bitti ve yeni bir hükümet kuruldu. Emlak sektöründeki beklentileri belirleyecek olan hükümetin faiz politikaları olacaktır. Döviz kurlarındaki değişimlerde olacaktır. Arkadaşlarımızın dediği gibi emlak sektöründe bir durgunluk yaşamaktayız. Bu sürecin ben yerel seçimlere kadar devam edeceğini düşünmekteyim” dedi.