Derinin Altındaki Yağ Tabakasının Şişmesi İle Oluşan Yağ Bezeleri
Tıptaki adı lipom olan yağ bezeleri derinin altında bulunan yağ dokusunun genişlemesi ve içerisine yağ hücrelerinin girmesiyle oluşan yumuşak ve kapsüllü yapılardır. Vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkabilen bu durum hareketli ve yumuşak bir dokuyla kendini gösterir. Esasında oluşan bu yağ bezeleri iyi huylu tümör hücreleridir ve nadiren de olsa kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Yağ bezesi olan kişilerde yağ bezesi neden olur belirtileri nedir şeklindeki soruları sıklıkla sormaktadır.
Yağ bezeleri derinin altında yağ dokusunun olduğu her yerde oluşabilmektedir. Genellikle sırtta, bacaklarda kollarda ve karın bölgesinde ortaya çıkan yağ bezeleri nadiren de olsa yüzde ortaya çıkmaktadır. Yüzde meydana gelen yağ bezeleri gözde ve dudak çevresinde çıkabildiği için kişiyi görüntü olarak oldukça rahatsız eder.
Her yaşta görülebilen yağ bezeleri ileriki yaşlarda daha sık görülür ve toplumda görülme sıklığı 1/100 oranındadır. Erkeklerde yağ dokusunun daha fazla yayılım göstermesinden dolayı kadınlara oranla daha sık görülür. Yağ bezeleri görüntü dışında herhangi bir olumsuzluğa neden olmamaktadır. Eğer yağ bezesi ilerleme göstermiyorsa ve enfeksiyon oluşmadıysa genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak tedavinin gerekip gerekmediğine doktorun onay vermesi gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda yağ bezesi ilerleme göstererek kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir.
Yağ Bezesinin Nedenleri Nelerdir ?
Yağ bezelerinin neden oluştuğu konusunda henüz tam bir görüş birliğine varılmamıştır. Bu neden birçok faktör yağ bezi oluşumunda etkili olmaktadır. Yağ bezesine neden olan risk faktörleri şu şekildedir;
- Genetik birçok hastalığın oluşumunda etkili olduğu gibi yağ bezesi oluşumunda da bir risk faktörüdür. Ailesinde yağ bezesi öyküsü olan kişiler veya bu geni taşıyan kişiler uzmandoktor görüşüne göre risk taşımaktadır.
- Lipomatozis adında bir hastalık kalıtsal olarak aile bireylerine geçen bir hastalıktır ve yağ bezesi oluşmasına neden olmaktadır.
- Nadir görülen bir hastalık olan cowden sendromu vücudun çeşitli yerlerinde yağ bezesi oluşumuna neden olan bir hastalıktır.
- Dercum hastalığı yağ bezesi oluşumuna neden olan bir hastalıktır ve ileriki yaştaki kadınlarda sıklıkla görülür. Bu hastalıkta aşırı miktarda çoğalan yağ bezeleri vardır ve yağ bezeleri çok şiddetli ağrılara neden olur.
- İlerleyen yaşla beraber insanların hareket etme sıklığı azalmaktadır. Hareketsizlik ile beraber insan metabolizması yavaşlar ve yağ bezi oluşumu tetiklenir. En sık 50’li yaşlardan daha sonra görülür.
- Bunların dışında damarda yağ birikimi, kanda yükselen yağ oranları, hareketsizlik, cilt travmaları, sağlıksız ve yağ oranı zengin beslenme, obezite, diyabet ve karaciğer hastalıklarının da yağ bezesi oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir.
Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir ?
Yağ bezesi en sık ortaya çıkardığı şişlik ile kendini göstermektedir. Diğer belirtiler ise yağ bezesine neden olan etkene göre değişiklik göstermekle beraber şu şekildedir;
- Yağ bezeleri ortaya çıktıktan sonra yağ dokusunun hemen üzerinde yumruya benzer bir büyüme ile kendisini gösterir. Bu büyümeler ortalama 2 cm genişliğinde olsa da geniş bölgelerde çıkan yağ bezeleri daha geniş bir biçim alabilmektedir.
- Ortaya çıkan yağ bezeleri çok yavaş bir büyüme gösterirler ve bir süre sonra aynı boyutta kalmaya devam ederler. Ancak iyi huylu tümörler olan yağ bezeleri kötü huylu tümörlere dönüştüğünde ani bir büyüme gösterebilirler.
- Yağ bezelerinin bulunduğu bölgede herhangi bir renk değişimi gözlenmemektedir. Deri ile aynı görünüme sahip olan yağ bezeleri göz çevresinde oluştuğunda beyaz veya sarı renk alabilmektedir
- Yağ bezeleri normalde ağrısız olarak seyretse de enfeksiyona bağlı olarak gelişen yağ bezeleri sinir çevresinde olursa sıklıkla ağrıya neden olabilmektedir.
- İç organlarda meydana gelen yağ bezeleri etkilediği organa özgü belirti ve bulgular gösterebilmektedir. Örneğin kasta görülenler ağrıya neden olurken beyindeki yağ bezeleri de nöbetlere vs. neden olabilmektedir. Bağırsaklarda yağ bezelerine bağlı olarak görülen tıkanmalar da görülebilmektedir.
Yağ Bezelerinin Tedavisi Nasıldır ?
Yağ bezeleri genellikle tedavi gerektirmeyen bir hastalıktır. İlerlediği düşünülen ve kişiye rahatsızlık veren yağ bezeleri ameliyat ile alınabilmektedir. Bu ameliyatlar genel cerrahi doktorları tarafından hastalığın seyrine, hastanın durumuna ve yağ bezesinin büyüklüğüne göre karar verilmektedir. Ciddi sorunlar oluşturmayacak yağ bezi ameliyatlarına genellikle görüntü bozukluğu oluştuğu zaman başvurulmaktadır.