BÖLGENİN EN GÜÇLÜ KOOPERATİFİNİN ÜYE SAYISI 3 BİN 136’YA ULAŞTI
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, 2023 yılı başından bu yana 405 Milyon TL kredi kullandırdıklarını ancak 1 Haziran tarihinden itibaren ekonomik tedbirler nedeniyle kredi kullandırılamadığını ifade etti. Başoğlu ,” Krediler 1 Hazirandan itibaren durduruldu.Ama biz günübirlik eski paralarımızı sırası gelen arkadaşa vermeye devam ediyoruz.”diye konuştu.
Son yapılan seçimlerin ardından yeni hükümetin iş başına gelmesiyle birlikte yeni ekonomik kararlar kapsamında faizlerin yükselmesi nedeniyle kredilerin durdurulması üzerine Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi de üyelerine yeni kredi imkanı sunamıyor. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 2023 ilk 6 aylık döneminde üyelerine toplam 405 Milyon TL kredi kullandırdığı öğrenilirken bu dönem içerisinde 147 Milyon TL ‘lik ek kredi sağladığı ve üyelerine bu krediyi de dağıttığı öğrenildi. Bölgenin en güçlü kooperatifi olan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin Başkanı İsmail Başoğlu yaptığı açıklamada 2023 yılından bu yana 827 ortağa toplam 405 Milyon TL kredi kullandırdıklarını ifade etti.
KREDİLER DURDURULDU
Başoğlu,” Türkiye’de seçimler oldu. Yeni hükümet iş başına geldi. Yeni bir ekonomik anlayışla yeni kadrolar göreve başladı. Dolayısıyla bizim de bu yeni ekonomik tedbirler ve kararlara uyum kısmında kredilerimiz 1 Haziran’dan itibaren durduruldu. Daha fazla kişiye kredi veremez hale geldik.Ama günübirlik eski paralarımızı sırası gelen üyemize vermeye devam ediyoruz.İnşallah Temmuz ayında bu kredilerin tekrar açılacağını umuyoruz.Faizler yükseldi, ticari faizler de yükseldi.Resmi olmasa da bütün özel bankalar şu anda yüzde 30 ile yüzde 40 arasında faiz ile kredi veriyor.Halk bankamız da bu son tedbirler nedeniyle kredileri durdurdu.Banka şu anda yüzde 40 ile para topluyor.Yeni bir önlem paketi açıklanacağını bekliyoruz.Esnaf camiamız kredi maliyetinde faizlerin artmasını bir şekilde tolere edebiliyor.Bir marangoz girdilerine yüzde 20 fazla zam geliyorsa yüzde 20 de ürettiğine koyarak tamamlamaya çalışıyor. Sabit gelirli insanların böyle bir şansı olmadığı için bu enflasyon en çok onları etkileyecek . Alım gücü düşünce bizim esnafta malını satamaz hale gelecek ve bunlar da etkilenecek.”şeklinde konuştu.
BÖLGENİN EN GÜÇLÜ KOOPERATİFİYİZ
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, Kooperatif kredimiz şu anda yüzde 7 buçuk.Umarım yüzde 10 , 12’ye kadar çıkarılabilir.Daha fazla olmamasını diliyorum.Çünkü gerçekten her şeyin maliyeti çok fazla, kredi de maliyetini artırırsak işler daha da zorlaşır.Kooperatifimizin 2023 yılı içerisinde şu ana kadar kullandırdığı kredi miktarı 405 Milyona ulaştı.2023 yılında sadece 147 Milyon Lira ek plasman aldık.Bu arada ortak sayımız 3 bini geçti.3 bin 136 oldu.2023 yılı içinde 286 yeni ortak bize katıldı .2023 ‘dan bu yana 827 ortağımıza kredi kullandırdık.Bölgemizin en güçlü kooperatifiyiz.Kooperatif olarak gece , gündüz ve hatta Cumartesi Pazar günleri dahil çalışıyoruz.Üyelerimizin kredi taleplerini karşılayabilmek için Seydikemer’de de şubemiz var.Orada da üyelerimize hizmet veriyoruz.Zaman zaman oradaki personelimizi arttırıyoruz.Bu ekonomik koşulların düzeleceği günleri bekliyoruz.”dedi.