ARIKAN “KAR’DA YAPMADIK, ZARAR DA ETMEDİK”
2020 yılı Deniz turizm sezonu değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi başkanı Şaban Arıkan “sezona geç başladık fakat zarar etmedik” dedi. Covid-19 salgınından dolayı talep bakımından yoğun bir sezon yaşadık fakat pandemi nedeniyle % 50 kapasite ile çalıştığımız için kar’da yapmadık, zarar da etmedik, dedi.
“BU SENE YERLİ TURİZME DAHA FAZLA HİZMET ETTİK”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi başkanı Şaban Arıkan açıklamasında “Sezon değerlendirmesi yapacak olursak bu sene biliyorsunuz; korona virüs’ünden dolayı sezona geç başladık. 2 ay gibi geç başladık. Ama bizim sektörün şöyle bir avantajı var. Sektörümüz geçtiğimiz yıllar gibi iş yapamasa bile en azından zararla değil ama kardan zarar dediğimiz bir şekilde sezonu tamamladık. Maliyetli bir sektör bizim sektörümüz. Bu sene yerli turizme daha fazla hizmet ettik. Dolayısıyla da büyükşehirlerimizden vatandaşlarımız geldi, yatlarımızı tercih ettiler ve bugüne kadarda devam etti. Ama sizlerinde bildiği gibi geç başlamasından dolayı 2 aylık bir süreç kaybımız var. Az bir zaman değil, çünkü bizim teknelerimiz haftalık turlara çıkıyor. Yani yılda ortalama 15-16 hafta turlar yapılıyordu. Bu sene en fazla tur yapan arkadaşlarımız 10 hafta kadar tur yaptılar. Günü birlik teknelerimizin de yine kapasitelerin yarı yarıya düşmesinden dolayı bütün arkadaşlarımız iyi kötü çalıştılar. En azından teknelerini tekrar sezona hazırlayacak kadar kazanç sağladıklarını umuyorum. Çünkü onlarında iyi kötü bir 3 ay çalışma süreleri oldu. Ama buradaki en büyük avantajların herkesin tura çıkabilmesi kapasitelerin yarı yarıya inmesi oldu. Yani Allah beterinden korusun diyoruz. 2021’de aynı şeylerle bu salgınla uğraşmayalım diyoruz. Çünkü Dünya ekonomisine çok büyük zararı var. Turizm hareketindeki en büyük avantajımız sıcak para ve döviz girişimini sağlayan bir sektör. Bu bakımından deniz turizmi en başta gelen sektör. Bizim çalışma şeklimiz şöyle; oteller mesela ajandalarla anlaşma yaptıkları zaman paralarını yetmiş gün veya doksan gün sonra alırlar. Bizde tura çıkarken paranı peşin alırsın. 2021’in pazarlaması şuanda başladı” dedi.
“YAT ÇEKEK YERİ KANAYAN BİR YARAMIZ”
Gazetemiz muhabirinin sorularına yanıt veren Şaban Arıkan “Öncelikle şunu söyleyeyim bu kanayan yaramız. Fethiye ve Göcek bölgesinde özel ve ticari 4.500 civarında teknemiz var. Ama maalesef iki tane marina hariç ruhsatlı çekek yerimiz yok. Dolayısıyla teknelerin çoğu denizde bakım yapıyor. Buda deniz kirliliğine neden oluyor. Hani çok konuşuluyor ya deniz şöyle kirleniyor, böyle kirleniyor diye. Ben her zaman Deniz Ticaret oda başkanı olaraktan şunu söylüyorum; bölgede yaşayan herkes bir şekilde denizin kirlenmesine katkıda bulunuyor. Bizde imkânsızlıktan dolayı böyle bir kirliliğe katkıda bulunmuş oluyoruz ne yazık ki. Öncelikle bölgede ruhsatlı çekek yerlerinin, bakım-onarım yerlerinin olması gerekiyor. Şuanda bölgemizde 4.500 civarında teknemizin olmasına rağmen tahminimce söylüyorum, kışlık karaya aldığımız tekne sayısı herhalde 500’ü geçmez. Biran önce Karaot dediğimiz yerin hayata geçmesi gerekiyor. Bölge adına bölge ekonomisi adına. Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Bölge milletvekillerimizde takip ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde hayırlı haberlerle sizlerle karşılaşırız diyorum” dedi. (HABER/FOTO-ŞULE UĞUR)