CUMHURİYET BAYRAMI STK’LAR TARAFINDAN COŞKUYLA KUTLANDI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Fethiye Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtı önünde tören ve kutlama etkinliği düzenlendi. CHP Fethiye ilçe başkanlığı ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen tören etkinliğine yoğun katılım oldu. Etkinliğe; CHP Muğla eski milletvekillerinden Sami Gökmen ve Ali Cumhur Yaka, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve CHP’li belediye meclis üyeleri, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu, Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, partililer, STK ve dernek temsilcileri katıldı. Yoğun katılımın olduğu törende; CHP Fethiye İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye şubesi, ÇYDD Fethiye şubesi, Fethiye Alzheimer Derneği, Eğitim-İş Fethiye temsilciliği, Fethiye Bedensel Engelliler Derneği, FEFSAD Fotoğrafçılar Derneği, Fethiye Kadın Efeler Derneği, Fethiye Kardelen Sanat Derneği, FETAV, Fethiye Yerel Tohumlar Derneği, TEMAD Türkiye Emekli Astsubaylar Fethiye şubesi, Türk Kadınlar Birliği Fethiye şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye şubesi tarafından Atatürk anıtına; çelenk ve çiçek sunumu gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemi hakkında ÇYDD Fethiye şubesi danışma kurulu üyesi Yazar Güngör Berk tarafından konuşma yapıldı.
“CUMHURİYET DEVLETİMİZİ BU GÜNLERE TAŞIYAN EN DEĞERLİ KAZANIMDIR”
Güngör Berk konuşmasında “Bu gün Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun 101. Yıldönümü. En büyük bayramımızı ulusça ve coşkuyla kutluyoruz. Kısaca hatırlayalım. Emperyalizme karşı verilen ulusal bağımsızlık savaşı 30 Ağustos 1922’de kazanıldı. Türk ordusu 9 Eylül’de İzmir’e girdi ve vatanı işgalden kurtardı. 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırıldı ve padişahlık rejimine son verildi. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış antlaşması imzalandı ve bağımsız bir ulus devleti olarak uluslararası alanda yer alındı. 9 Eylül 1923’te Anadolu ve Rumeli Müdafaayı i Hukuk Cemiyeti Halk Fıkrasına dönüştürüldü. 13 Ekim 1923’te Ankara başkent oldu ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara milletvekili Gazi Mustafa Kemal Paşa Cumhurbaşkanı seçildi. Mustafa Kemal Paşa yaptığı konuşmada her zaman ulusun sevgisine dayanarak, hep birlikte ileriye gideceğiz; Türkiye Cumhuriyeti mutlu, başarılı ve muzaffer olacaktır, diyordu. Türkiye Cumhuriyeti devleti emperyalizme karşı kazanılan bağımsızlık savaşı sonunda Mustafa Kemal Atatürk ve devrim arkadaşları tarafından kurulmuştur. Cumhuriyetin temel felsefesi Atatürk’ün düşünce ve eylemleridir. Kemalizm’dir. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti; Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Laik, halkçı, Devletçi ve Devrimcidir. Ülküsü çağdaş devlet ve çağdaş toplumdur. Kemalizm yasamada kayıtsız, koşulsuz halkın egemenliğine dayalı parlamenter cumhuriyeti, onun yönetimindeki yürütmeyi, tam bağımsız yargıyı vazgeçilmez temel olarak alır. Bilimi en gerçekçi yol gösterici olarak gösterir. Yurtta ve dünyada barışı savunur.
“AYDINLANMA VE SANAYİ DEVRİMİNİ CUMHURİYET İLE 15 YILDA YAPTIK”
Türkiye Cumhuriyetinin erken döneminde, batı dünyasının yüzyıllarca yapabilmeye çalıştığı aydınlanma ve sanayi devrimi 15 yıla sığdırılmıştır. Türk kadını erkeğiyle eşit hak ve özgürlükler kazanmıştır. Dünyada ilk defa kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Atatürk Cumhuriyeti aydınlanma devrimleriyle toplumu tepeden, tırnağa değiştiren, çağ atlatan, özünde bir kültür ve kadın devrimi, sanat ve bilim özgürleşmesi, bir Türk aydınlanmasıdır. Anadolu’nun binlerce yıllık kültürü ile bütünleşen laik Cumhuriyet kültürü; devletimizi 2’inci yüzyıla, bu günlere taşıyan en değerli kazanımdır. Korunmalıdır. Anayasamızda yer aldığı şekliyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti; laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Mustafa Kemal Atatürk; laik cumhuriyeti kutsal bir armağan olarak Türk gençliğine bırakmıştır. Şehitlerimizin kanı ve irfanla kurulmuş Türkiye Cumhuriyetini sonsuzluğa kadar korumak ve savunmak Türk gençliğinin birinci ödevidir. Gençlerimiz ve halkımız artık devletimizi yok etmeye ve bölmeye çalışan emperyalizmin kanlı planlarının ve büyük Ortadoğu projesinin farkındadır” dedi.
“HALKIMIZIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ATATÜRK’E BAĞLIDIR”
Konuşmasına devam eden Güngör Berk “Bu gün siyaset alanında Laik Cumhuriyet’le karşı devrimin kavgası devam ediyor olsa da, oy uğruna halkımızın kutuplaştırılmasına çalışılsa da, halkımızın büyük çoğunluğu Atatürk’e gönülden bağlıdır. “Atatürk yoksa biz de yokuz” bilinciyle Atatürk yolunda, Atatürk’te birleşmektedir. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında yolumuz Atatürk’ün yoludur. Adalet, demokrasi ve güzel yarınlar için mücadelemiz, Kemalist Devrim temelinde, ülke ve milletin bölünmez bütünlüğü ve çağdaş bir toplum ülküsünde sürecektir. Bütün antiemperyalist, yurtsever, Atatürkçü demokratik kitle örgütlerimizi, siyasal partilerimizi, yurttaşlarımızı demokrasi mücadelemize katılmaya çağırıyoruz. Cumhuriyet ve Atatürk ilelebet payidar kalacaktır. Cumhuriyet Bayramımızın 101.yıldönümünde: Yaşasın Atatürk! Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Türkiye!” dedi. Haber/foto-Gökhan Ayyıldız