2019 yılının son haftalarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgın halini alan ve 6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınında normalleşme çabaları sancılı bir şekilde ilerliyor. Birkaç ay önce normale dönme kararı alan Avrupa ülkelerinde vaka ve hastaneye yatış seviyeleri katlanarak artmaya başladı.Vaka sayıları Fethiye’de de her geçen gün artarken, Fethiye Devlet Hastanesinde günlük PCR testinin 1000’e yaklaştığı ve bu testlerin yarıdan fazlasının pozitif çıktığı öğrenildi.

Dünya çapında 543 milyondan fazla insana bulaşan ve 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınıyla ilgili endişe verici veriler gelmeye devam ediyor… Bu güne kadar en çok mutasyona uğrayan Covid-19 varyantı olarak kayıtlara geçen Omicron varyantının alt mutasyonlarının da yayılmasıyla birlikte Avrupa’nın birçok ülkesinde corona virüsü vaka sayıları tırmanmaya başladı.
Fethiye Devlet Hastanesinden alınan bilgilere göre, günlük pozitif vaka sayılarının hızla arttığı bilgisine ulaşılırken, PCR testi için günlük Fethiye Devlet Hastanesine başvuru sayısının 1000’e yaklaştığı öğrenildi. Yapılan PCR testlerinin yarıdan fazlasının ise pozitif çıktığı öğrenildi. Hastaneye yatış oranlarının eskiye göre azaldığını ifade eden yetkililer, Kovid-19 için ayrılan serviste yatan hasta sayısının 1 kişi olduğunu belirttiler. Yatış oranlarındaki düşüşün virüsün evrilme sürecinden kaynaklandığını, hastaların ayakta tedavi oldukları öğrenildi. Yükselişin nedeni ise maske takma oranlarındaki düşüş, aşı olmayan kişilerin çokluğu ve yaz hareketliliği olarak gösterildi.
2 Yeni Semptom Tespit Edildi
Buna göre bilim insanları bedende ağrı hissedilmesinin erken dönem bir koronavirüs semptomu olduğunu açıklarken, “Bu ağrıları dikkate almak hastalığı erken dönemde tespit etmek ve zamanında gerekli önlemleri almayı da beraberinde getiriyor. Başınızda ve kaslarınızda ağrılar, Kovid-19’un semptomları olabilir” ifadesini kullandı.
“Ağrı Kafanın 2 Yanında Görülüyor”
Baş ağrılarının koronavirüsün başında görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, bu ağrının 3 ile 5 gün devam ettiğine dikkat çekti. Koronavirüsün sebep olduğu baş ağrısının orta ve şiddetli olduğunu aktaran uzmanlar, üç tip ağrının olduğuna dikkat çekti. Bunların, başta nabız atışı gibi düzenli bir ağrı, bıçak saplanmış gibi bir ağrı ve sanki bir baskı oluyormuş gibi ağrı olduğu belirtildi. Uzmanlar, “Bu ağrılar genelde kafanın iki yanında görülüyor ve tek yerde oluşmuyor. Üstelik bu baş ağrıları sıradan ağrı kesicilere karşı da dayanıklı” yorumunu yaptı.
Kas Ağrısı Omuz Ve Bacak Bölgesinde
Uzmanlar baş ağrılarının uzun Covid-19 sendromuyla da bağlantılı olduğuna dikkat çekerek kas ağrılarının da özellikle Omicron varyantıyla yayıldığını duyurdu.
İngiliz Daily Star gazetesindeki haberde, “Covid-19 olan insanların kaslarında ağrı ve acı oluşuyor. Özellikle omuzlar ve bacaklar. Kas ağrısı, erken Covid-19 semptomlarından biri” yorumu yapıldı. Bu tür ağrıların ise hafif olduğu belirtilirken bu sebeple birçok hasta tarafından fark edilmediğine de vurgulandı. İngiliz basınında yer alan haberlerde kas ağrılarının yaklaşık 2-3 gün sürdüğü belirtilirken, yaşlı bireylerde bu sürenin daha da uzun olabileceği kaydedildi.Haber-Hakan AYKIRI




















