‘ZEYTİNCİLİĞİ GELİŞTİRME PROJESİ’ ARAZİ SURVEY ÇALIŞMALARI İLE DEVAM EDİYOR
Seydikemer ve Fethiye’de zeytinciliğin geliştirilmesi, zeytinyağı üretiminin arttırılması amacıyla Seydikemer Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan ‘Zeytinciliği Geliştirme Projesi’ arazi survey çalışmaları ile devam ediyor. Arazi incelemelerinin ardından FTSO’ya gelen İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’ya projede gelinen son durum hakkında bilgi verdi.
Seydikemer’in Demirler Mahallesi’nde geçen 5 Ocak’ta yaklaşık 100 zeytin üreticisinin katıldığı budama eğitimiyle başlayan proje, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanlarının saha çalışmalarıyla devam ediyor. Projede son olarak arazi survey çalışmaları gerçekleştirildi. Uygulama bahçelerinden veri toplayan İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları, FTSO’ya gelerek Meclis Başkan Yardımcısı Bayram Kiremitli, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve Genel Sekreter Ezgi Tugay’a bilgi verdi.
Projenin başarılı şekilde devam ettiğini belirten İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Önder Eralp, belirlenen sahalarda uygulamaların yıl boyu devam ettiğini kaydetti. Bu yıl gerçekleştirilen uygulamalar ve sonuçlarına ilişkin bir panel düzenlenerek üreticilere bilgiler aktarılacağını anlatan Eralp, Seydikemer ve Fethiye’de zeytinciliğin geliştirilmesi ile ilgi uygulamalara ara vermeden devam edeceklerini vurguladı.
İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanlarına teşekkür eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise 4 yıl sürecek proje kapsamında budama, zirai mücadele, bitki besleme, doğru hasat ve kaliteli zeytinyağı elde etme noktasında uygulamalı çalışmalar yaparak, Seydikemer ve Fethiye’deki üreticilere maksimum gelir elde edecekleri yol haritası çıkaracaklarını söyledi. Proje sonunda zeytin ağaçlarından elde edilecek verimi çoğalmayı, giderleri ise azaltmayı planladıklarını aktaran Başkan Çıralı, “Bölgemiz zeytin ve zeytinyağı üretimi için çok büyük potansiyel barındırıyor. Dikili ağaç sayımız oldukça fazla ancak verimliliğimiz düşük. Zeytin yetiştiricilerimizin yıllardır süre gelen alışkanlıklarını değiştirmek, üretime bilimsel bakış açısı kazandırarak verimliliği arttırmak istiyoruz. Bu proje sonucu ortaya çıkacak model uygulamalarla arazilerimizden tasarruf ederek çok daha verimli bahçeler oluşturmayı amaçlıyoruz. Projeye verdikleri destekten dolayı tüm ortaklarımıza tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.