SEYDİKEMER’DE SERALAR KULLANILAMAZ HALE GELDİ
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, 26 Ocak 2026 gecesi Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Kumluova Mahallesi’nde meydana gelen hortum, fırtına ve dolu afetinin ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi.
Ergun’un önergede yaptığı açıklamaya göre, saatteki hızı 60 kilometreyi aşan fırtına ve dolu yağışı sonucu, büyüklüğü 100-200 dönümü bulan bir alanda bulunan seralar büyük hasar gördü. Birçok seranın naylon örtülerinin yırtıldığı, konstrüksiyonlarının çöktüğü ve özellikle domates üretiminde ciddi ürün kayıpları yaşandığı ifade edildi. Ergun, üreticilerin milyonlarca liralık zarara uğradığını ve büyük bir mağduriyet içinde olduğunu belirtti.
“ÜRETİCİLERİMİZİN MAĞDURİYETİ BÜYÜK”
Prof. Dr. Ergun, bölgedeki üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Muğla’daki üreticilerimizin yaşadığı bu afet, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir krizdir. Bakanlığın hem kısa vadeli destekler hem de uzun vadeli yapısal önlemler geliştirmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.
AFET BÖLGESİ İLANI VE DESTEKLER SORULDU
Metin Ergun, önergesinde Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları yöneltti:
- Kumluova’daki afet bölgesi “genel afete maruz bölge” veya “özel afet bölgesi” ilan edilecek midir? Bu kapsamda çiftçilere borç erteleme, vergi muafiyeti, SGK prim desteği gibi uygulamalar planlanmakta mıdır?
- Afetten etkilenen domates ve diğer örtüaltı ürünlerde miktar ve değer bazında ne kadar kayıp yaşanmıştır?
- TARSİM kapsamında sigortalı üreticilere yönelik ödeme takvimi nasıl olacaktır?
- Sigortasız çiftçilere yönelik hibe, kredi, mazot ve gübre desteği gibi ilave tedbirler düşünülmekte midir?
- 2026 üretim sezonu için tohum, fide, gübre ve ilaç gibi girdi destekleri içeren özel bir paket hazırlanmakta mıdır?
- Aynı bölgede sık sık yaşanan benzer afetler göz önüne alınarak sera konstrüksiyon standartlarının güçlendirilmesi için yeni bir teşvik programı başlatılacak mıdır?



















