Esnaf Hastanesi Merak Edilen Soruları Yanıtladı
Sosyal güvencem olduğu halde neden ücret ödüyorum?
Eşim hamile ve hiçbir sosyal güvencem yok ücretlendirmemiz nasıl olacak?
Acil servisteki tüm hizmetler ücretsiz mi?
Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Başhekim Yardımcıları Dr. Ali İhsan Alpay ve Dr. Aynur Ararat sağlık konusundaki tüm uygulamalara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
1.Hastanenizde kaç hekim çalışıyor, kaç poliklinik ile hizmet veriyorsunuz?
Cevap: Hastanemiz 21 branşta 49 Hekim ve bunun yanı sıra 1 Diş Doktoru, 1 Diyetisyen ve 3 Fizyoterapist ile hizmet vermektedir.
Detaylandıracak olursak; 4 Kadın Doğum, 4 Pediatri, 4 Dahiliye, 4 Anestezi, 3 Radyoloji, 2 KBB, 2 Kardiyoloji, 2 Ortopedi, 2 Beyin Cerrahi, 2 Genel Cerrahi, 2 Göz, 1 Plastik ve Estetik Cerrahi, 1 Psikiyatri, 1 Göğüs Hastalıkları, 1 Üroloji, 1 Cildiye, 1 Fizik Tedavi, 1 Nöroloji, 1 Biyokimya ve 1 Mikrobiyoloji uzmanımız bulunmaktadır.
Acil Serviste ise 9 Pratisyen Hekimimiz hizmet vermektedir.
2.Hastanenizde gündüz mesai saatleri dışında hizmet almamız mümkün müdür?
Cevap: Hastanemizde Acil servis ile yatan hasta servislerimiz 7/24 hizmet vermektedir.
Ayrıca sizlere daha iyi hizmet sunabilmek ve çalışan hastalarımıza kolaylık sağlamak adına mesai dışında “Gece Polikliniği” uygulamamız bulunmakta ve uzman hekimlerimiz hizmet vermektedir.
Kadın Doğum, Çocuk ve Dahiliye polikliniklerimizde birer uzmanımız 16:00 ile 23:00 saatleri arasında çalışmaktadır.
3.Pazar günü hastamı getiriyorum Uzman Hekim yok deniliyor neden bulunmuyor?
Cevap: Pazar günleri ve resmi tatillerde, SGK ve Sağlık Bakanlığının düzenlemelerine göre Acil Dışında kalan polikliniklerin hizmet vermesi yasaktır. Ancak gerekli hallerde Acil hekimi tarafından Uzman Hekim acil servise davet edilmektedir.
4.Siz hastane giderleri, personel maaşları, bütçeniz için kamu hastaneleri gibi devletten destek alıyor musunuz?
Cevap: Maalesef özel hastanelerin Devletten hiçbir desteği yoktur. Hastanemiz çok yoğun bir hastane ve hasta sayısının çok yüksek olmasına rağmen ahlaki ve hukuki çerçeve dışına taşmadan çalışmamız nedeniyle kazanç yüzdemiz inanılmaz düşüktür.
- Hastanenizin hangi kuruluş, kurum, sigorta şirketleriyle anlaşması vardır?
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu dışında Sampo japan, Allıanz, Yapı Kredi Emeklilik, CGM Grup, Promed sigorta, Groupama sigorta, Ergo İsviçre, Euroka, Axa Oyak, Fortis, Güneş sigorta, Anadolu sigorta, Ziraat Bankası, HalkBankası, TBMM, Demir Hayat, Şekerbank, Medlıne, Işık sigorta, Ankara sigorta, Ray sigorta, Aıg sigorta, Zürich Sigorta, Avıs sigorta şirketleriyle anlaşmamız bulunmaktadır.
Kısacası tamamlayıcı sağlık sigortası hariç hemen hemen tüm Özel sigorta şirketleriyle anlaşmamız bulunmaktadır.
6.Muğla ve Fethiye’de hastaların ne kadarını siz karşılıyorsunuz?
Cevap: 2015 Yılı verilerine göre hastanemiz Muğla genelindeki (kamu ve özel hastaneler toplamı) toplam hasta sayısının yaklaşık %10 nu Fethiye geneli toplam hasta sayısının ise yaklaşık %40 ını karşılamaktadır.
- Hastalar bazı bölümlerde kota sorunu ile karşılaşıyor, poliklinik başı günde 60 hasta kotası nedir, göz bölümünde neden bu sayı 45 ile sınırlıdır? Bu durumlarda muayenemi ücretli hasta üzerinden yaptırabilir miyim?
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumunun her hekimin günlük çalışma saatine göre belirlediği hasta sayısı vardır. Buna doktor hasta kotaları diyoruz, Göz branşı için 45, FTR 48 ve diğer branşlar için 60 olarak belirlenmiştir.
Belirlenen günlük muayene kotalarının aşılması yasaktır. Ayrıca kotanın dolması halinde Sosyal Güvencesi olan hastalara ücretli hasta statüsünde işlem de yapılamamaktadır.
- Her seferinde gittiğimiz tüm poliklinikler için ayrı ayrı el izi okutmak zorunda mıyız?
Cevap: SGK mevzuatı gereği el izi olmayan hastalara sistemden provizyon alınamayacağından için Sosyal Güvencesinden faydalanmak isteyen hastalar her poliklinik için el izi okutmak zorundadır.
- Sgklı hasta el izi okutması yaptırmadan SGK‘sından yaralanabilir mi?
Cevap: Hastanemizin SGK anlaşması nedeniyle ilgili kanunları uygulama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu bağlamda el izi okutmadan SGK’dan yararlanabilecek hastalar şöyle belirlenmiştir.
1- 12 yaş altı çocuklar ve 75 yaş üstü hastalar,
2- Her iki eli olmayanlar,
3- 24 saati aşacak yatışlar ve acil sevk edilen hastalar,
4- El veya kolları felçli olan hastalar
Bunlar dışında kalan hastalar el okutması olmadan SGK dan yararlanamamaktadırlar.
- Her muayeneye geldiğimizde imzalattığınız Hasta Onam formunun içeriği nedir?
Cevap: Sağlık Uygulama Tebliğine göre, “Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kuruluşlarınca; Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilir. “ denilmekte olup hastalar ödemeleri gereken bu ilave ücretleri Kurumdan geri alınamayacağı hakkında hasta bilgilendirmesidir.
- Neden onam formunu imzalamak zorundayım?
Cevap: Sağlık Uygulama Tebliğinin “Sağlık hizmeti sunucusu, sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alır.” Maddesi gereği hastalarımızdan zorunlu olarak yazılı onay formunu almamız gerekmektedir.
- Kayıt için her seferinde neden kimlik istiyorsunuz?
Cevap: “Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, kişilerin müracaatı aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılması zorunludur”.
- Yatışlarda çok fazla evrak prosedürü var bunları daha sonra imzalasak olmaz mı?
Cevap: Ameliyat yatışlarında 6-7 sayfa normal yatışlarda ise 4 sayfa yatış evrağı bulunmakta olup bunlar Sağlık Bakanlığı, Kalite ve SGK’nın zorunlu kıldığı evraklardır. Yatış öncesi yapılması gereken bilgilendirme ve onaylar olduğu için sonra yapılması maalesef mümkün değildir.
- Yoğun bakımda yatan hastamı neden istediğim zaman göremiyorum?
Cevap: Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar yüksek risk grubunda olduklarından dolayı enfeksiyon vb bulaş riskinden uzak tutmak gerekir. Ve yoğun bakım üniteleri steril alanlar olduğundan ilgili sağlık personel ve doktor harici giriş çıkış kontrol altında tutulmalıdır.
- Sosyal güvencem olduğu halde neden ücret ödüyorum?
Cevap: Özel hastaneler genel bütçe ve katma bütçeden destek almadan sadece kendi öz kaynakları ve Kurumca belirlenen ilave ücretlerle ayakta kalmaktadır.
Bu bağlamda, SGK mevzuatına göre Kurumla sözleşmeli özel hastaneler Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilmektedir.
Buna göre A sınıfı bir özel hastane olarak SGK lı hastalardan %200 e kadar ilave ücret alma hakkımız bulunmaktadır.
- Vatandaşlar bazı hastanelerin hiç ücret almadığını söylüyor bu konuda ne söylemek istersiniz?
Cevap: Her hastanenin SGK ile olan sözleşmesine göre ilave ücret hakkı bulunmaktadır ve bizde bu sınır dahilinde ilave ücret alma hakkımızı kullanmaktayız. Üst sınır %200 dür bu sınır dahilinde hiç ilave ücret almayacak şekilde sözleşmesi olan hastanelerde bulunmaktadır.
- Muayene, ameliyat vb. ücretleri neye göre belirliyorsunuz?
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yayınlanan fiyat listelerine göre belirlenmektedir.
- Her polikliniğin muayene ücreti aynı mıdır?
Cevap: SUT listelerine göre her polikliniğin muayene ücreti aynı olmadığından hastalardan alınan ücretlerde değişiklik göstermektedir. Buna göre 3 grup muayene ücretimiz bulunmaktadır. Şöyle ki; Kadın doğum, Kardiyoloji ve Psikiyatri 48,00 – Yeşil alan 30,00 diğer poliklinikler 38,00 tl dir. Çalışan SGK lı hastalar bu muayene ücretlerine ilave olarak 12,00 tl muayene katılım payı ödemektedirler.
- Hasta muayene olmak istediği her bölüm için ayrı ayrı ücret öder mi? Yoksa tek bir ücret ödeyip istediği her bölüme muayene olabilir mi?
Cevap: Her polikliniğin veya branşın kendisiyle ilgili rahatsızlığı değerlendirmesi gerektiğinden her poliklinik için ayrı muayene ödemesi olacaktır.
- Muayene ücreti dışında neden bazı tetkikler ücretli bazıları ücretsiz?
Cevap: Rutin radyoloji ve laboratuar tetkikler muayene paketine dahil edilmektedir. Fakat rutin tetkiklerin dışında kalan MR, tomografi, endoskopi ve benzeri gibi daha ileri tetkikler için ayrıca ilave ücret alınmaktadır. Alınan bu ücretler ve ilgili tetkikler yasal mevzuat çerçevesindedir.
- Muayene olduktan ve muayene ücreti ödedikten sonra kontrol süresi kaç gündür?
Cevap: SGK mevzuatına göre muayene olduğunuz gün dahil 10 gündür. 10 günü aşan durumlarda mutlaka muayene ödemeniz olacaktır.
- Kontrol süresini 1 gün bile aştığım zaman yine muayene ücretim olacak mı?
Cevap: Kontrol süresi 10 gün olduğundan dolayı 1 gün geçince dahi muayene için SGK dan provizyon aldığımız zaman mutlaka Devlet adına muayene katılım payı ve Hastane içinde muayene ücretiniz sisteme düşeceğinden ödemeniz olacaktır.
Cevap: SGK mevzuatına göre muayene olduğunuz gün dahil 10 gündür. 10 günü aşan durumlarda mutlaka muayene ödemeniz olacaktır.
- Muayene için 50,00 tl ödüyorum neden 12,00 tl sine fatura kesmiyorsunuz?
Cevap: Bununla ilgili olarak Maliye Bakanlığı hükümleri uygulanmakta olup vergi usul kanununa göre “Sosyal Güvenlik Kurumu adına muayene katılım payı tahsil edilmesi sırasında kişilere herhangi bir mal satışı veya hizmet yapılmadığından, bu uygulamaya yönelik olarak tahsilâtı yapanlarca (eczane, özel sağlık kurumu, vb.) bir belge düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır”.
- Ameliyat oldum kontrole geldiğimde neden muayene ücreti ödüyorum?
Cevap: Muayenelerde olduğu gibi ameliyatlarında kontrol süreleri vardır. Bu süreler SGK tarafından ameliyat sınıflarına (A-B-C-D) göre belirlenmiş olup 10 ile 25 gün arasında değişmektedir. Belirtilen sürelerin aşımı halinde muayene ödemeniz olacaktır.
- Paket ücret dediğiniz işlemlerden ayrıca ücret alıyor musunuz? Bu ücretler hangi işlemlerden alınıyor? Bu ücretlerin alt-üst sınırı var mıdır ne kadardır?
Cevap: Paket işlemlerde “SGK nın izin verdiği sınırlar dahilinde” işlem ücreti ve otelcilik ücreti alınmaktadır. İlave ücretlerin üst sınırı SGK nın belirlediği fiyatlar üzerinden %200 oranında olup ilave olarak otelcilik ücreti alınmaktadır.
- Yoğun bakımda yatan hastam için ücret ödeyecek miyim?
Cevap: Yoğun bakımda yatan SGK lı hastalarımızdan hiçbir ücret alınmamaktadır. Fakat yoğun bakımdan normal odaya çıktıktan sonra ödemesi olacaktır.
- Bir doktora geldiğim zaman neden başka rahatsızlıklarla ilgili tetkikleri aynı doktora yaptıramıyorum?
Cevap: Her Doktorun isteyebileceği ve değerlendirebileceği tetkikler sadece kendi branşıyla ilgi olmak durumundadır. Branş dışı tetkik istenmesi halinde SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bundan dolayı ilgili branşa muayene olunması gerekmektedir.
- Ödediğim muayene ve MR-BT –Doppler gibi ücretleri SGK’dan geri alabilir miyim?
Cevap: Ödediğiniz ilave ücretler SGK nın karşıladığından sonra size düşen tutarlar olduğundan Kurumdan geri alamazsınız.
- Neden ödemeleri önden alıyorsunuz?
Cevap: Poliklinik işlemlerinde ilk başvuru ve kayıt esnasında tüm işlemlerini tamamlamak ve hastalarımızı tekrar tekrar aynı işlem süreçlerini yaşatmamak için önden alınmaktadır.
Yatan hastalarda ise Hastanemizde hasta yoğunluğu nedeniyle oda sıkıntımız mevcuttur. Bu nedenle tedavi bitiminde taburculuk işlemini hızlandırmak ve oda için hastalarımızı bekletmemek için paket işlemlerde yatış esnasında tahsil etmekteyiz.
Paket işlemler dışındaki tıbbi yatışların ödemesini taburcu olurken tahsil etmekteyiz.
- Hastamın ödemesini ben yapıyorum ama faturayı neden benim adıma kesmiyorsunuz?
Cevap: Hasta kimse, verilen hizmet ve tüm işlemler kimin adınaysa fatura o kişinin adına düzenlenmek zorundadır
- Yeşil kartım var neden sizde geçmiyor?
Cevap: Yeşil kartın tüm Türkiye genelinde sadece devlet hastaneleriyle sözleşmesi bulunmaktadır. Dolayısıyla yeşil kartlı bizim hastanemizde de ücretli işlem görmektedirler. Fakat hastane olarak kendi inisiyatifimizle yeşil kartlı hastalarımıza ücretli fiyat üzerinden %40 indirim uygulamaktayız.
İndirim paket ameliyatlar dışında, muayeneler, tetkikler ve medikal yatışlar için geçerlidir.
- Eşim hamile ve hiçbir sosyal güvencemiz yok ücretlendirmemiz nasıl olacaktır?
Cevap: Hiçbir sosyal güvence olmasa dahi gebeler analık halinden faydalanmakta ve normal SGK’lı hasta gibi işlem görmektedirler.
- Bağkur borcum var ama çocuğumu muayene ettirmem lazım ücretli olarak mı muayene olacağız?
Cevap:Bağkur borcu olan kişiler kendileri sadece acil hallerde sosyal güvenceden faydalanabilir. Fakat çocuğu 18 yaşına kadar Bağkur dan faydalanmaya ve normal SGK lı işlem görmeye devam eder.
- Trafik kazsı sonucu hastanenize başvurdum bana plaka numarası soruyorsunuz, polis misiniz?
Cevap: SGK, faturalama ve SUT kuralları gereği bu bilgileri mutlaka hastanelerden talep etmektedir. Bizlerde zorunlu olarak sizlerden bu bilgileri istemekteyiz.
Ayrıca Sosyal Güvencesi Olmasa dahi trafik kazası nedeniyle gelen hastalarımıza SGK üzerinden bakabilmekteyiz.
- Acil servise başvurduğumda neden tüm tetkiklerimi ve tedavimi yaptıramıyorum?
Cevap: SGK ve Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre acil servis sadece acil haller ve acil hastalar için hizmet verebilmektedir. Aciliyet gerektirmeyen tüm işlem ve tetkikler ilgili poliklinikler tarafından yapılmak zorundadır.
- Acil Servise müracaat eden tüm hastalar acil midir?
Cevap: Acil servise gelen her hasta acil değildir. Sağlık bakanlığının bu kanuda acil servis hizmetleri uygulama usul ve esasları tebliğinde triaj uygulaması ile acil hastaların sınıflandırması yapılmıştır. Buna göre Ayaktan başvuran, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar acil değildir.
- Acil Hasta tanımı nedir?
Cevap: Aciliyet durumu ayrımının nasıl yapılacağı ise Başbakanlık genelgesiyle açıklanmıştır. Buna göre ilk 24 saat içinde müdahale edilmemesi halinde hastanın hayatını tehdit edecek unsurlar acil hal kapsamındadır. Belirtilen kapsam dışında kalan hastalar acil değerlendirilmemektedir.
- Acil Serviste hastaların öncelikli muayene hakkı nasıldır? Bu nasıl belirleniyor?
Cevap: Acil serviste paramedikler tarafından hastaların genel durumu, rahatsızlıklarının riskine göre aciliyet ve hasta sıralaması yapılmaktadır.
- Acil Servis de tüm hizmetler ücretsiz midir?
Cevap: Hayır, her acil başvurusu ücretsiz değildir. Acil servis muayenesi sonrası acil olarak değerlendirilemeyecek hastalar yeşil alan olarak işlem görür ve bu hastalar ücret ödemektedir. Aciliyet durumu ayrımının nasıl yapılacağı ise Başbakanlık genelgesinde verilen bilgiler doğrultusunda yapılmaktadır.
- Acil Servise müracaat eden hasta hangi durumda muayene ücreti öder?
Cevap: Ayaktan başvuran, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar, Genel durumu ve hayati bulguları stabil olan, Basit yaralar-küçük sıyrıklar, dikiş gerektirmeyen basit kesiler gibi örneklerdeki hastalar yeşil alan muayene ücreti ödeyeceklerdir.
- Acil Serviste muayene ücreti (hastaların ödeyeceği) kaç liradır?
Cevap: Acil başvurusu sonrası yeşil alan olarak değerlendirilen hastalarımız yeşil alan muayenesi için 30,00 tl ödemektedirler. Aslında şu anki SUT fiyatlarına göre 43,00 tl ye kadar alma hakkımız bulunmaktadır.
- Eczaneye yansıyan fiyat farkı nedir?
Cevap: Acil servise başvuran fakat hayatı tehdit edici aciliyeti olmayan hastalar yeşil alan olarak işlem görürler ve bu muayene için 12.00 tl Muayene katılım payı eczanelerce Devlet adına tahsil edilmek zorundadır. Bu ücretler yeşil alan muayene katılım ücretidir.
- Acil servise başvuran her hastayı uzman hekimin görmesi gerekir mi?
Cevap: Acil serviste öncelikle acil hekimi muayenesini gerçekleştirir, gerekli tetkiklerini ister akabinde herhangi bir uzmanın değerlendirmesi gereken bir durum saptanması halinde Uzman Hekim çağrılır.
- Acil Servisler, hastanın belirlediği aciliyetine göre mi, yoksa hastaların hastalığının aciliyetine göre mi hizmet vermeli? Yani hastalar rast gele Acil Servis’e gelebilmeli mi?
Cevap: Aciliyet durumu hastanın düşüncesine göre değil, tıbbi açıdan, acil hekiminin muayene bulguları ve tanılarına göre belirlenmektedir.
- Acil Servise “Benim ağrım var, bana bir ağrı kesici yapın gideyim”… diye gelen hastanın dediği yapılıyor mu? Bu konuda prosedür nedir?
Cevap: Bildiğiniz üzere tıbbi açıdan hastanın isteğine göre ilaç uygulaması yapılamaz ancak muayene sonrası Doktorun uygun göreceği tedavi uygulanabilir. Tıbbi açıdan ve yasal açıdan hastanelerde bu tür uygulamalar yapılması hasta sağlığı yönünden doğru değildir.
- Acil Serviste SGK Kurumu dışındaki kurum ve sigorta şirketlerinde sigortalılar nasıl ödeme yapar?
Cevap: Hastanın özel sigortası varsa sigorta şirketi anlaşmalarına göre işlem yapılır. Banka çalışanları gibi, ödeme sandıkları SGK kapsamında olmayan kişiler ise ücretli konumunda olduklarından hastanemize ödemelerini yaparlar ve mensubu bulundukları banka sandıklarından yapmış oldukları ödemelerini geri alırlar.
- SGK hastaları dışında ücret nasıl belirleniyor?
Cevap: Türk Tabipler Birliği Tarifesi asıl listemiz olup bu tarife üzerinden belirli oranlarda indirim uygulanarak belirlenmektedir.
- SGK kapsamında olmayan branşlarınız veya işlemleriniz var mıdır?
Cevap: Diş ve Diyet bölümü ve estetik amaçlı tüm işlemler SGK kapsamı dışındadır.
Kontrol suresi 10 gün diyelim 10.gün yani son gün de dahil oluyor değil mi?
Fizik bölümüne gelecem acaba ücretli mi sigortalı olarak çalısıyorum
Yani hastaneniz özel hastane mi yoksa devlete baglı hastane mi
Bizim ŞEHİT VE GAZİ YAKINI kartı var muayenelerde ücret alınıyormu
İyi günler hemoroid tedavisinde hangi yöntemleri kullanıyorsunuz ve sgk lı bir çalışan için ücretlendirmeniz nasıldır?