Ramazan Güngör 1924-06.05.2005
1990 lı yıllardı. Özer olgun yeni belediye başkanı seçilmişti. Bir gün aramızda yaptığı bir sohbette özer ramazan Yanatma nın (Güngör) bizim beşkazamızın çok aranan bilinen bir sanatçısı olduğunu,ramazan Yanatma Güngör ustayı Amerika dan,Fransa dan,Paris ten,Almanya dan,Hollanda dan,TRT.den bir çok sanatçının ziyaret maksadıyla yanına geldiği müzikten sanattan anlamayanlar bilmeyebilirler ama bu usta sanatçımızın yurtdışında tanıyanı Türkiye den daha ok olduğunu, bu üstadımızın yaşadığı yer ise gayrı sıhhi bir vaziyet olduğunu,bunun gereğini,sosyal demokrat bir belediye olarak sizin yapmanız ve daha sağlıklı bir yere taşınmasının sağlanmasının gerekliliği söyledim. Buna ilaveten, belediye başkanı özer beye o yıllarda bir Anadolu gezimde Kırşehir de muharrem Ertaşın heykelinin dikildiğini, âşık Veysel de o yıllarda yeni ölmüştü ama doğduğu köye aynı yıl heykelinin yapıldığını, Adana dan karaca oğlanın heykelinin dikildiğini söyledikten sonra bu değerli ve kıymetli ustalara hep öldükten sonra sahip çıkılmış olduğunu,gelin biz bunu tam tersini yapalım bu sanatçımıza sağlığında sahip çıkalım dedim.
Aramızda yapmış olduğumuz sohbette özer bey bu önerinin kendi düşündükleri ile örtüştüğünü söyleyerek projesini anlattı. Ve ramazan Güngör’ün engelli olmasını da göz önünde tutularak uygun ir yaşam alanı oluşturacağı sözü verdi.
Kısa zamanda ramazan (Yanatma) Güngör’e bir ev yapılır engelli olması da göz önüne alınarak rahat yaşayabilmesi ile ilgili her şey düşünülmüş, misafirleri ile yapacağı söyleşi, çalışma ortamı için gerekli olan her şey hazır hale getirilmiş olan bu konutun bir tek içerisine konulacak mobilya kalmıştı ki, önceden sevinçle karşılığı bu gelişmeleri kim ne yaptı ne dediyse bir türlü anlaşılamadı. Ramazan Yanatma Güngör bu konutun tapusunu da isterim diye tutturdu. Belediye yetkilileri böyle bir şey yapmalarının yasalar gereği imkân olmadığını, sen ve eşin burada ölünceye kadar yaşamınızı sürdürün size kimse bir şey yapamaz denildiyse de bir türlü ramazan Güngör’ü ikna edilmemiştir. Ve hazırlanan bu özel konuta yerleştirilmiştir. O yıllarda belediye başkanı özer bey karşıtları rakipleri de Ramazan Yanatma Güngör’ü yanlış yönlendirerek yapılan bu konutta son günlerinde rahat bir yaşam sürmesini engellemiş oldular. Şu an bu konut belediye başkanı Sayın Behçet saatcı tarafından tadilat yaptırılarak Fethiye güzel sanatlar kültür derneğinin kullanıma tahsis edilmiştir. Burada üstat sançtı hemşerimiz Hamdi özbayın şefliğinde hocalığında recep erkul bağlama grubu şefliğiyle çalışmalarımıza devam ettik.
Özer olgunla başlayan kültür hizmeti çalışmalarımız Sayın Behçet saatcının desteğiyle bağlama kursları, resim çalışmaları, Türk halk müziği çalışmaları (ise hocamız Hamdi özbayı kaybettikten sonra öğrencisi) Sayın Ali tuncun şefliğinde sürdürülmektedir.
Ramazan Yanatma (Güngör’ün) kısa biyografisi:
Ramazan Yanatma Güngör Kadıköy Mahallesi seydikemer 1924 yılında dünyaya gelmiş bilinse de ramazan Güngör ve üç telli topuz belgesel kitapçığında 1928 olarak gözükmektedir. Anası Sıdıka , babası Mustafa Yanatma dır. Çocukluğu ve delikanlılığı Girdev yaylası çörten boğazında geçmiştir. Bağlama çalası her ne kadar Mehmet fırtına ve Ömer âli Memici den öğendi olarak bilinse de babası Mustafa Yanatma’nın da iyi derecede bağlama çaldığı bilinmektedir.
İlhan kurt




























