Son günlerde Fethiye’de de etkili olan yağışlı havalarda birlikte ellerinde dedektörlerle yüzük, küpe, kolye ve madeni para arayan vatandaşlar plaja koştu. Fethiye’nin Çalış plajı ile diğer plajlarda yerli ve yabancı turistlerin yaz mevsiminde düşürdüğü yüzük, küpe ve kolyeleri ile madeni paraları dedektörle arayan vatandaşlar bu kıymetleri ekonomiye kazandırıyor. Ayda yaklaşık 7000 TL’lik yüzük, küpe, kolye ve bozuk para bulduğunu söyleyen Cenk Akın “Çeşme, Alaçatı ve Fethiye plajlarında dedektörle arama yapıyorum. Bulduğum kıymetli altın ve gümüş gibi takılarla madeni paraları ekonomimize kazandırıyorum” ifadelerinde bulundu.
Dedektörü plaj avcıları yazın yerli ve yabancı turistler tarafından denize düşürülen değerli eşyaları bulabilmek için Çalış ve Ölüdeniz plajlarında arama yapıyor. Dünyanın en gözde plajları arasında gösterilen Çalış ve Ölüdeniz plajları her yaz yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlarken düşürülen ziynet ve madeni paralar dedektörlerle bulunup ekonomiye kazandırılıyor. Yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğundaki Çalış plajında dalgalar kıyıya vurdukça aylar önce denize düşürülen kıymetli eşyalar ile küpe, yüzük gibi takılar kumlarla beraber sahile getiriliyor. Son günlerde yağan yağmurlarla birlikte denizdeki dalgalar artınca dedektörünü yanına alan bisiklet ve motosiklet kiralama işi yapan Cenk Akın bugünlerde kıymetli eşya ve madeni paraları bulabilmek için plajı baştan sona arşınlıyor. Bulduğu altın, yüzük ve madeni paraları gösteren Cenk Akın “Dört yıldır plajlarda dedektörle arama yapıyorum. Çalış plajında esnafım. Sahil kenarlarında sit alanı olmayan yerlerde yasal bir şekilde halkın değerli değersiz denize düşürdüklerini bulmak. Kışın boş durmamak ve kış mevsimini değerlendirmek. Küpe, kolye, para, olta kurşunları buluyorum. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda buradan kazandığımla evimize ekmeğimizi götürüyoruz. Ben ve benim gibi insanlar dedektörle bu kıymetleri bulmasaydı kaybolup gidecekti. Para bir şekilde içerde dönüyor. Haliyle bu değerleri bulup ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Kurşun buluyoruz. Kurşunun kilosu şu anda 9 TL biriktirip satıyoruz. Altın, yüzük, kolye gibi değerli eşyaları da kuyumcuya veriyoruz. Gümüş buluyoruz onları da satıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Kıymetli ziynet eşyasını denize düşüren ya da evinde, bahçesinde kaybeden bir şekilde bana ulaşıyor. Bulup o kişilere teslim ettiğim kıymetli eşya pek çok vardır. Benden bu şekilde yardım isteyenlere dedektörle arayıp bulup yardımcı oluyorum. Yine denize alyansını düşüren kişiler olunca da bana ulaştıklarında dalgıçlıkta yaptığım için dalarak bulup onları sevindiriyorum” dedi.
Akın, sit alanı olmayan plajlara gittiğini belirterek; “Genelde işyerim burada olduğu için dedektörle aramayı Çalış Plajı’nda yapıyorum. Farklı zamanlarda boş zamanım olduğunda Bodrum’a Marmaris’e gidiyorum. Oradaki plajlarda da arama yapıyorum. Geçtiğimiz ay çocuklarımla 1 ay tatil yaptım. O dönemde Ilıca Plajı, Çeşme Plajları, Alaçatı Plajları, Kuşadası Kadınlar Plajı’nda dalarak dedektörle arama yaptım. Yerli ve yabancı turistlerin denize düşürdüğü yüzük, küpe ve kolye gibi ziynetlerin yanı sıra çok miktarda madeni para ve olta kurşunu buldum. Plajlarda benim gibi amatörce bu işi yapan çok kişi var. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde beni herkes tanıyor. Orada bu işi yapanlarla da paslaşıyoruz. Her gün aramaya çıkmış olsanız en az ayda 7000 TL para kazanılabilir. Bozuk para düşünün, gümüş düşünün, hurda düşünün bunların hepsi para ayda 7000 TL kazanıyoruz” şeklinde konuştu.