Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Koruma Birimi, Seydikemer İlçesinde nar yetiştiriciliği yapan çiftçileri “Turunçgil Unlu Bit Zararlısı” konusunda uyardı.
Teknik Personelin Nar bahçelerinde yaptıkları kontrollerde “TurunçgilUnlubiti ” zararlısına yoğun olarak rastlandığı gözlemlendi. Hava şartlarının uygun olduğu en kısa zamanda ilaçlama yapmaları önerildi.
Zararlı hakkında bilgi veren Birim: ” Narlar yaklaşık yumurta büyüklüğüne ulaştığında görülür ve meyveler normal iriliğini aldığında ise, yoğunlukları artar. Genellikle narın göbeğinde, sap dibinde, yaprakların meyveye veya meyvelerin birbirine değdiği yerlerde bitki öz suyunu emerek beslenirler. Unlu bit ile yoğun bulaşmanın olduğu bahçelerde çiçek ve genç meyve dökümleri görülür. Salgıladıkları tatlımsı madde ile de fumajin oluşturarak, diğer zararlılarında bu bölgede çoğalmasına neden olmakta, narlarda ürün ve kalite kaybı ile birlikte Pazar değerini de düşürmektedir. Narlar yaklaşık yumurta büyüklüğüne ulaştığında görülür ve meyveler normal iriliğini aldığında ise, yoğunlukları artar. Genellikle narın göbeğinde, sap dibinde, yaprakların meyveye veya meyvelerin birbirine değdiği yerlerde bitki öz suyunu emerek beslenirler. Unlu bit ile yoğun bulaşmanın olduğu bahçelerde çiçek ve genç meyve dökümleri görülür. Salgıladıkları tatlımsı madde ile de fumajin oluşturarak, diğer zararlılarında bu bölgede çoğalmasına, narlarda ürün ve kalite kaybı ile birlikte Pazar değerini de düşürmektedir.
Unlu bitle mücadele yöntemleri hakkında da bilgiler veren personel; “Unlu bit ile mücadelede, öncelikle nar bahçesi içinde veya çevresinde diğer konukçuların yetiştirilmemesine özen gösterilmelidir. Taban suyu yüksek, drenajı uygun olmayan ve gölgelik yerlerde nar bahçesi kurulmamalıdır. Bahçede budama artıkları bırakılmamalı ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Nar bahçesi tesis ederken sık dikimden kaçınılmalı ve her yıl düzenli budama yapılarak, bahçe içerisinde iyi bir hava sirkülâsyonu sağlanmalıdır. Ayrıca birbirine değen bitişik meyveler seyreltilmelidir. Nar bahçesinde unlu bit görüldüğünde, predatör böcek ve parazitoitsalımları yapılarak, zararlı kontrol altına alınmalıdır. Kimyasal Mücadele de; Kimyasal mücadele bütün kültürel önlemler ve biyolojik önlemler uygulandıktan sonra zararlının kontrol edilememesi durumunda düşünülmelidir” dedi.
İlçe Müdürü Engin Maraşlı ise; “Ayrıntılı bilgi ve ruhsatlı ilaçlar hakkında bilgi almak için çiftçilerimizin Müdürlüğümüze başvurmalarını istiyoruz. Tarım ilaçları veya pestisitler veya en son ismiyle “Bitki Koruma Ürünleri” tarım ürünlerine tarlada ve depolarda zarar veren ve önemli oranda verim kaybına yol açan bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarını kontrol etmek ve bunların ürünlere vermiş olduğu zararları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bitki Koruma ürünlerinin kullanılmasından sonra, aktif maddesinin, metabolitlerinin ve bozunma ürünlerinin bitkide, ürün üzerinde veya ürün içinde, toprakta ve suda kalabilen ve analizlerle tespit edilebilen miktarlarına da “Pestisit Kalıntısı” denir.
BKÜ’nin tarım ürünlerine uygulanması, kalıntı miktarının düzeyini de etkilediği için, BKÜ uygulamaları ayrı bir öneme haizdir. Gıdaların üretimi, taşınması, dağıtımı ve işlenmesi aşamalarında bitki koruma prensiplerine uygun olarak güvenli bir pestisit kullanımı yapılırsa, kullanımından beklenen etkinin görülmesi yanında, minimum miktarda pestisit kullanılacağı için gıdalarda olabilecek kalıntı miktarı da minimum düzeye inmiş olacaktır.” dedi.
Haber/Foto: Erkan İlik-Ayfer Kurt