Islah Edilmiş Muğla Arısının Üretici Elinde Takibi Projesi 2. Etabı Başladı
Ülkemiz genelinde bölgesine adapte olmuş arı gen kaynaklarının öncelikle kendi bölgelerinde koruma altına alınması ve yapılan ıslah çalışmaları sonucunda ana arı üretiminde damızlık materyal olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır.
Tarım Ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) desteği, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Üniversitelerin işbirliği ile Amerikan yavru çürüğüne karşı direnç geliştirilmesi projesi yürütülmüş ve proje sonucunda geliştirilen damızlık arıların üretimi Birliğin ıslah merkezinde devam etmektedir.
Bu ıslah çalışmalarının sahaya yansıması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, damızlık materyalin daha çok arıcıya ulaştırılması ve memnuniyet düzeylerinin raporlanması amacıyla Islah Edilmiş Muğla Arısının Üretici Elinde Takibi Projesi hazırlandı. Hazırlanan bu ikinci projenin, ıslah çalışmalarına ivme kazandıracağı ve Bakanlığımızın destek politikalarına yol göstereceği düşünülmektedir. Böylece ıslah çalışmalarına ayrılmış zaman ve milli kaynaklar değerlendirilmiş olacaktır.
Islah çalışmaları sonucunda elde edilen, hijyen davranışı yüksek damızlık arıların, halk elinde verim testlerinin yapılması ve üretici memnuniyetinin raporlanması amacıyla hazırlanan projemiz 3 yıl sürdürülecek olup 1. etabı 2018 yılında Seydikemer, Fethiye, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçesinde başlatıldı. Projede her ilçeden 4 arıcıya 5 er adet damızlık arı verilerek, hırçınlık, bal verimi, Varroa akarı yoğunlukları ölçülerek kontrol gruplarına göre saha şartlarındaki durumları gözlemlenerek, alınan verim kayıtları Tarım Ve Orman Bakanlığına raporlanmaktadır.
Projenin 2. etabı 2019 yılı içerisinde Milas, Yatağan, Menteşe, Ula ve Marmaris ilçelerinde devam edecektir. Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda İlçe Müdürlüklerinden projede görev alacak personel ve Arı Yetiştiricileri Birliğinden katılımcılarla birlikte proje detayları görüşülerek, çalışma yol haritası oluşturuldu.
Haber Merkezi